Volim / ne volim svoje telo

Podsetnik: Način na koji razmišljamo i pričamo o sopstvenom telu ne utiče samo na nas nego i na one oko nas. Drugim rečima, imamo moć da širimo pozitivan uticaj…

20180531_162809 1

Sve se više priča o pokretima poput body positivity (čija je krilatica: volite svoje telo, kakvo god da je!) ili – nešto umerenijem – body neutrality (koji kaže: prihvatite svoje telo, njegovu nesavršenost i činjenicu da ćete prema njemu imati ambivaletan odnos – biće dana kad ćete ga voleti, ali i onih kad ćete ga mrzeti). Sve češće u medijima i na društvenim mrežama, čak i u oblastima, poput mode i kozmetike, u kojima su donedavno dominirale slike modela čije se figure uklapaju u društveno prihvaćeni model ”savršenog”, sada možemo videti osobe s telima različitih oblika, dimenzija, starosti i boje kože.  Ipak, i dalje je veoma teško, posebno kada je o sopstvenom izgledu reč, prestati razmišljati u okviru kategorija savršeno/nesavršeno, te ne težiti idealima koji su decenijama plasirani kao poželjni. To dokazuje upotreba aplikacija koje omogućavaju da se fotografija edituje tako da na njoj izgledamo mršavije, zatim mnogobrojni trendovi ”zdrave ishrane” koji zapravo nisu ništa drugo do novi načini nekadašnjeg ”držanja dijete”, a američka istraživanja pokazuju da je naša opsesija vitkošću otišla toliko daleko da je dovela do toga da svako četvrto dete već na uzrastu od sedam godina razmišlja o mršavljenju.

Iako bih sad bila najsrećnija kada bih mogla da napišem da sam, lično, imajući sve gore navedeno u vidu, uspela da stignem do tačke u kojoj mislim i osećam da je moje telo savršeno takvo kakvo jeste, u realnosti se borim sa ”izazovima” koje su mi donele četrdesete. Između ostalog, volela bih da imam nekoliko kilograma manje. I definisanije mišiće. I još ”svašta nešto”. Ali svesna sam da treba da zaboravim sliku “idealnog” koja u mojoj percepciji datira još iz tinejdžerskih godina (pozdrav za Sindi, Lindu, Klaudiju i ostalu ekipu supermodela!) i da počnem da razmišljam na onaj malo pre pomenuti body neutrality način.

Podsticaj da ponovo procenim odnos prema sopstvenom telu dobila sam nedavno, kada me je u jednoj svakodnevnoj, naizgled ni po čemu posebnoj, situaciji pogodilo saznanje da, kao majka, imam ogroman uticaj na to kako će se moje kćerke u budućnosti odnositi prema svom telu. Bila ja svesna toga ili ne, moje reči mogu postati i unutrašnji monolog moje dece. Svaki put kada se pogledam u ogledalo i izgovorim nešto u stilu: ”Uf, ne sviđa mi se kako izgledam, ugojila sam se”, to može postati jedna od rečenica kojima će se moje kćerke u budućnosti služiti da pričaju o sebi. A to je poslednje što im želim!

Naša deca slušaju. Čak i usputni, ”benigni” komentari o nekome koga ste videli na TV-u – ili šale između vas i supruga ili dijeta koju držite pre letovanja – sve to može deci poslati poruku da je biti mršav isto što i biti lep. Tako se u prvi plan stavlja forma, a ne suština i zato, ako ste roditelj, to izbegnite – po svaku cenu.

Ali princip se odnosi na sve nas, imali decu ili ne. Razmislite: možete li da se setite nekog komplimenta koji ste dobili na račun svog izgleda? A nekog negativnog komentara? Pretpostavljam da su odgovori potvrdni, te da je i jedno i drugo uticalo na oblikovanje vašeg mišljenja o sopstvenom telu. Baš kao što je tuđe mišljenje uticalo na nas, tako i ono što mi govorimo utiče na naše prijateljice, koleginice, poznanice. Nemojte kritikovati! Radije istaknite ono što je za pohvalu i ojačajte samopouzdanje onima oko sebe.

Ako želimo da se desi globalna promena u načinu razmišljanja o ženskom telu, treba da budemo svesni da ona počinje od svakog od nas pojedinačno. Zato, prestanite da procenjujete i ocenjujete i sebe i druge. Ovo je vaše telo. Ovo je vaše leto. Potrudite se da uživate u jednom i drugom!

Zaokružite tačan odgovor!

20180531_172156 1

Zapamtite…

1. U prvi plan stavite to kako se osećate kada jedete zdravo i dok vežbate, a ne kako izgledate.

2. Usredsredite se na sve četiri ”baze” zdravog života: ishranu, fizičku aktivnost, društvene kontakte i san. Nemojte se fokusirati samo na jedan aspekt, a zanemarivati ostale.

3. Pokušajte da se prema telu odnosite kao prema najboljem prijatelju – uživajte u onome
što vam se na njemu dopada, ali prihvatite i delove koji vam se ne sviđaju.

Tekst je objavljen u magazinu “Lepota i zdravlje”, izdanje za jul 2018. godine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s