Busy Monday: Okrepljujući potaž od crvenog sočiva

Danas je Ivin prvi dan završnog, maturskog ispita, a ja imam veću tremu nego u vreme kada sam se ja upisivala srednju školu. Mnogo veću tremu. Za razliku od mene, Iva je potpuno mirna. Pa to je odlično, možda ćete pomisliti, ali znate kakvi su roditelji (verovatno ste čuli onu čuvenu “ne daj bože da ti se ostvari ono što ti roditelj pomisli”), pa mi se sad čini da ni to nije dobro i prevrćem po glavi misao da je određena doza pozitivne treme ipak potrebna kako bi nas motivisala da damo svoj maksimum, da podstakne mozak da radi “200 na sat”. Sve u svemu, pozitivnu tremu dobili bismo kada bi se iskombinovala Ivina apsolutna smirenost i moja uobičajena parališuća trema. Pošto to nije moguće, ostaje mi samo da grickam nokte naredna tri dana dok završni ispit ne bude gotov, i onda još nedelju-dve dok ne bude finalizovano bodovanje, pa sastavljanje upisnih lista… Joj!

Možda ćete sada razumeti zašto mi je baš potaž od sočiva sve vreme u mislima. Ovaj legum je pravi “comfort food”, a posebno u formi ispasirane čorbice koju ćemo jesti uz krišku-dve mirisnog, integralnog hleba. Kako je danas ponedeljak, što znači da veći deo dana provodim na poslu, biram crveno sočivo koje, za razliku od većine leguma, nije potrebno prethodno namakati i veoma se brzo kuva. Dakle, čorbica će biti na stolu za 30 minuta od trenutka kada počenem da je pripremam.

Potaz od crvenog sociva 1

Potaž od crvenog sočiva

Potrebno (za 6-8 porcija):

  • malo maslinovog ulja
  • ½ glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1/2 kašičice mlevenog kumina
  • 1 kašičica sušenog origana
  • ½ kašičice mlevene crvene paprike
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 100 g crvenog sočiva
  • 1 šargarepa
  • 1 manja tikvica
  • 1 paradajz
  • so i biber po ukusu
  • za serviranje (po želji): tucana ljuta crvena paprika, listići nane, tanko isečeni kolutovi krastavca, krutoni…

Priprema:

  1. Na malo maslinovog ulja izdinstati crni luk iseckan na kockice. Kada luk postane staklast, dodati sitno iseckan beli luk. Pržiti desetak sekundi, tj. dok ne osetimo miris belog luka, pa dodati začine: kumin, origano i mlevenu crvenu papriku.
  2. Nekoliko sekundi propržiti začine, pa umešati kašiku paradajz pirea.
  3. Dodati oprano i oceđeno crveno sočivo. Sve dobro izmešati pa doliti oko 1 l vode.
  4. Dodati šargarepu isečenu na kockice, pa tikvicu i na kraju paradajz, takođe isečene na kockice. Poklopiti i ostaviti da se kuva na srednje jakoj vatri oko 20 minuta.
  5. Dodati soli i bibera po ukusu, pa izblendati potaž štapnim mikserom.
  6. Servirati ukrašeno dodatkom tucane ljute crvene paprike, listića nane, tanko isečenih kolutova krastavca, krutonima…

Potaz od crvenog sociva 2

Potaz od crvenog sociva 3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s