Trending… Letnji wellness must-know

Novi trendovi u wellnessu pojavljuju se takvom brzinom da je vreme da, na polovini godine, podvučemo crtu i vidimo koji noviteti obećavaju da ćemo se ovog leta osećati odlično u svom telu.

1. Detoks od društvenih mreža i JOMO

Društvene mreže su većini nas nezaobilazni svakodnevni izvor informacija i zabave, ali sve je upadljiviji njihov negativni uticaj usled prekomernog korišćenja. Izgleda da smo otišli toliko daleko da se i sam Google zabrinuo za naš digital well-being! Upravo tako se naziva prva wellness funkcija, na najnovijoj verziji mobilnog operativnog sistema Android P, koja će nam omogućiti da steknemo kristalno jasan uvid u sopstvene navike korišćenja pametnog telefona. Svrha funkcije Digital well-being jeste da nam pomogne da ograničimo upotrebu telefona, tako što ćemo pomoću aplikacije Dashboard meriti vreme provedeno na njemu, broj otključavanja ekrana tokom dana, učestalost korišćenja pojedinih aplikacija… Ali, Dashboard će moći da učini i više: omogućiće nam da unapred odredimo maksimalnu dužinu perioda koji želimo da provedemo na nekoj aplikaciji ili da nas upozori da je vreme da napravimo pauzu od gledanja u ekran! Ipak, naša preporuka nije da se oslanjate na jednu aplikaciju da biste se detoksikovali od upotrebe drugih aplikacija, već da iskoristite leto (ili makar godišnji odmor), kako biste osetili istinski JOMO! Pitate se šte je sad to? U pitanju je nova skraćenica, koja je zamenila nekadašnji FOMO. I dok je FOMO označavao fear of missing out, tj. strah od propuštanja, JOMO sada naglašava joy of missing out, tj. radost zbog propuštanja. Osetite ovog leta JOMO tako što ćete propustiti tuđe objave na društvenim mrežama, a prepustiti se sopstvenom uživanju u slatkim trenucima odmora!

Kojih pet signala otkrivaju da vam je potreban digitalni detoks? Saznajte ovde!

jeremy-bishop-167298-unsplash
Photo by Jeremy Bishop on Unsplash

2. Eko s(a)vest

Platnene torbe umesto plastičnih kesa, kompostiranje, ponedeljak bez mesa (#meatlessmonday), koncept života bez otpada (zero-waste)… planetarno su sve popularniji. Na primer, broj heštegova u kojma se pominje zero-waste samo na Instagramu prelazi 1,5 miliona. Ima li potrebe dužiti o tome da je za opstanak planete suštinski važno da živimo u skladu sa ekološki prihvatljivim principima? Ovog leta istražite neke nove eko mogućnosti i zaplovite na zelenom talasu…

O Zero-waste trendu pisali smo ovde.

3. Personalizovani high-tech fitnes

Da li ste čuli za Orangetheory? U pitanju je sve popularniji metod fitnesa koji zahvaljujući visokoj tehnologiji nudi treninge optimalno “skrojene” u skladu sa potrebama pojedinca. Cilj je da vežbači budu u tzv. narandžastoj zoni, tj. da im tokom vežbanja srčani ritam bude između 84 i 91 posto od maksimuma. Srčani ritam se meri posebnim uređajem i zajedno sa potrošnjom kalorija prikazuje se na ekranima poređanim na zidu. To treneru omogućava da odredi kada je vreme za svakog pojedinačnog vežbača da sa trčanja pređe na veslanje, dizanje tegova ili negu drugu aktivnost, a vežbačima da ostvare maksimalne rezultate.

4. Esencijalna ulja

Želite da ojačate imunitet? Oslobodite se stresa? Podstaknete probavu? A sve navedeno pomoću prirodnih preparata? Niste jedini. Servis Google Trends pokazuje neprestan rast u popularnosti pretrage ključnih reči “esencijalna ulja”, s tim da je u prvoj polovini 2018. godine taj trend dostigao vrhunac. Tokom aprila se hešteg #essentialoils na Instagramu pojavio 4.2 miliona puta. Ali, kako to da je vekovima stari koncept lečenja biljem odjednom ponovo toliko popularan? Verovatno je to odjek većeg trenda koji pokazuje da sve više želimo osnovne, bazične sastojke i namirnice, umesto prerađenih, industrijskih.

Vodič za kupovinu esenijalnih ulja možete pronaći ovde.

rebecca-georgia-284024-unsplash
Photo by Rebecca Georgia on Unsplash

5. Ekstremni wellness i putovanja koja nas zauvek menjaju

Globalni Wellness Trend Report uvrstio je među top trendove u 2018. ekstremni wellness, podrazumevajući pod time da se više ne zadovoljavamo “malim stvarima”, poput zelenih smutija, kurkume ili časova joge, već hrabro istražujemo nove granice wellnessa, bilo da je to testiranje sopstvene DNK ili mikrobioma; ekstremna relaksacija – poput floatinga (plutanja u zatvorenoj kapusli) ili tzv. tihovanja (npr. vikendi ćutanja); avantura na dalekim destinacijama (npr. joga kampovi u Indiji), ili onim bližim (adrenalinske ture planinarenja u Srbiji)… Zapravo, ovakva putovanja mogu se posmatrati i kao nezavisan trend nazvan – transformativna putovanja. Pa šta bismo lepše sebi mogli da poželimo da nam donese leto 2018, ako ne putovanje, koje će nam pokrenuti osećanja i povesti nas na ono važnije, unutrašnje putovanje?

Šta vi očekujete od leta 2018?

Tekst je objavljen u magazinu “Lepota i zdravlje”, izdanje za jun 2018. godine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s