Kad vam se jede nešto čokoladno, a izbegavate šećer…

… a pri tom je sezona jagoda (ili, imate šumsko voće u zamrzivaču), vreme je da probate ovaj nepečeni brauniz sa prelivom od jagoda.

Ukus je intenzivno čokoladni — do te mere da će vam zapravo biti teško da poverujete da je u pitanju voćni kolač. Zapravo, u njegov sastav ulazi isključivo voće i semenke.

20180521_183425_20180521192825426

Nepečeni brauniz sa prelivom od jagoda

Potrebno (za tacnu 15×15 cm):

Za brauniz:

  • 1 šolja (cup) prirodnih (nezaslađenih) urmi bez koštice
  • 1,5 šolja oraha
  • 0,5 šolje kakao praha (Oprez: Nije svaki kakao prah isti! Neki su toliko nekvalitetni da mogu pokvariti ukus deserta. Kakao prah C je proverena varijanta.)

Za preliv od jagoda:

  • 1 šolja jagoda
  • 4 kašike čija semena

20180521_182227

Priprema:

  1. U multipraktiku samleti orahe, pa im dodati otkošćene urme i kakao prah. Sve dobro umutiti.
  2. Od dobijenog testa odvojiti jednu kuglicu.
  3. Testo rasporediti na tacnu i dobro utapkati.
  4. Staviti u frižider da se hladi.
  5. Za to vreme u multipraktiku samleti jagode. Dodati čija seme i ostaviti 10 minuta da se stegne.
  6. Izvaditi podlogu iz frižidera pa preko nje rasporediti preliv od jagoda.
  7. Preostalu kuglicu teksta izmrviti pa posuti preko kolača.
  8. Iseći na kockice veličine 5×5 cm.
  9. Čuvati u frižideru ne duže od 2 dana. (Navedena količina nije velika tako da, ukoliko je pravite za više ljudi, mala je verovatnoća da će se pokvariti u frižideu ;))
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s