“Dobro jutro” potaž od karfiola – za tačno 20 minuta

Ne, stvarno, 20  minuta. Kuvala sam je jutros pred polazak na posao, a pošto mi se žurilo, gledala sam na sat: ovaj kremasti potaž bio je gotov veoma brzo. I vrlo fin.

Volim da jedem supe ujutro, za doručak. Baš u to doba dana prija mi njihova toplota i blagost. Mnogima je to neobično, ali sve je samo stvar navike: u Japanu je, recimo, miso supa uobičajena kao deo jutarnjeg obroka. Uostalom, zašto bi supa od povrća za doručak bila imalo “čudnija” od zelenih smutija koje su jedno vreme mnogi pravli (digresija: imam utisak da taj trend smutija za doručak jenjava)? Razlika je samo u tome što je kod supa povrće skuvano. Kod potaža je i izbledano — dakle, proces pripreme je gotovo isti kao za zeleni smuti. Mom organizmu smuti, tj. sirovo povrće, ujutro nikada nije prijalo. Naravno, svako od nas je drugačiji. Ono što odgovara meni, ne mora odgovarati i vama, ali predlažem da probate, jer, dok ne probate, nećete znati 🙂

Naravno, ovaj potaž od karfiola odličan je i za ručak ili večeru.

Baza: karfiol, praziluk i đumbir. Ostali sastojci mogu da se menjaju po ukusu ili u skladu s onim što u tom trenutku imate u kući.

Upravo je ta beskrajna mogućnost varijacija i kombinacija ukusa razlog što volim da spremam potaže. Nekada želite nešto ljuto da vas dobro prodrma, nekada kiselkasto da vas razbudi, a nekada slatkasto da vas umiri i “ušuška”. Sve te ukuse možete dobiti sa gotovo istim namirnicama, uz promenu nekoliko začina.

Ili, koristeći isti recept, možete promeniti osnovno povrće. Recimo, nedavno sam kuvala potaž po istom receptu, samo sam umesto karfiola dodala jerusalimsku artičoku. Predivna aroma!

U svakom slučaju, ako nemate običaj da pravite potaže, neka to bude za vas novi challenge. Probajte. Priprema je jednostavna, a potaž jednostavno podiže na viši nivo, i gatronomski i nutritivno, i najjednostavniji obrok.

Potaz od karfiola 2

Potaž od karfiola, praziluka i đumbira, sa dodatkom mikrobilja

Sastojci:

  • 1 manja glavica karfiola iscepkana na što sitnije cvetove (iskorisite i stabljiku i listove)
  • 100-200 g praziluka isečenog na kolutove
  • 2 cm svežeg đumbira, sitno narendanog
  • 50 g šampinjona (imala sam samo stabljike, koje su mi ostale od prethodnog dana, možete ih izostaviti)
  • 2-3 listića sušenih vrganja
  • 1 čen belog luka
  • 2 dl bademovog mleka
  • voda (po potrebi)
  • malo muskatnog oraščića
  • 1 kašika bele miso paste
  • pola kašičice soli
  • 1-2 kašike maslinovog ulja
  • nekoliko iseckanih pečenih badema (za serviranje)
  • mikrobilje ili klice (za serviranje)

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju kratko propržiti praziluk. Dodati šampinjone i karfiol pa preliti vodom, tek toliko da prekrije povrće. Kuvati na jačoj vatri oko 10 minuta.
  2. Kada je povrće mekano, ispasirati štapnim mikserom, direktno u šerpi u kojoj se kuva, pa doliti još vode, da se dobije veoma gust potaž (imajte u vidu da ćemo ga kasnije razrediti bademovim mlekom). Pustiti da provri.
  3. Usitniti vrganje pa ih dodati u supu. Začiniti: posoliti, dodati malo muskatnog oraščića u prahu i iscediti u supu narendani đumbir.
  4. Doliti 2 dl bademovog mleka. Pustiti da provri i odmah isključiti. Umutiti u supu 1 kašiku bele miso paste, koju ste prethodno u činijici razmutili u malo vode.
  5. Služiti sa iseckanim pečenim bademima i mikrobiljem (mi smo izabrali rotkvice).Potaz od karfiola 3

Još jedna ideja kada nam se jede karfiol: Pečeni karfiol & lešnici sa dresingom od jogurta i kumina

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s