Lešnik kuglice po superbrzoj formuli “4+5” (četiri sastojka za pet minuta) #vegan

Iskreno preporučujem da zapamtite ovaj recept jer će vam biti više nego zgodan u trenucima neizdrža kada baš morate da pojedete nešto slatko, a u kući nemate apsolutno ništa. Ili kada se gosti nenadano pojave na vratima. Ili kada postite. Ili kada vas deca uporno nagovaraju da im napravite kolače, a vi nemate za to vremena jer ste isplanirali da pogledate film, a ne možete da ih razočarate — pa, zaboga, gledaju vas onim Puss in Boots pogledom.

A možete da ih napravite i kao poklon, kada odlazite kod nekoga koga baš volite a dugo ga niste videli (zamišljam kuglice lepo upakovane u staklenoj teglici ili limenoj kutijici).

Dakle, razloga ne nedostaje…

Ne bih ih, svakako, ovako hvalila da nisu zdravija opcija slatkiša. Naravno, i one su slatke, pa samim tim ne mogu reći da su zdrave (svaki slatkiš stvara insulinsku “igranku” u organizmu), ali su svakako mnogo, mnogo bolja opcija od raznih marseva, snikersa i sličnih poslastica.

Učimo formulu!

Šta vam je potrebno? Kao što sam pomenula u naslovu, trebaju nam četiri sastojka:

  1. Nezaslađene urme, bez konzervansa (da budem jasnija: nikako kandirane). Ima ih po zdravim hranama, pitajte prodavca. Nije loše imati uvek kod kuće ovu namirnicu, jer vam bukvalno može sužiti umesto šećera za kolače ili smutije.
  2. Orašasti plodovi. Ja sam ovoga puta koristila lešnike, ali dolazi u obzir i bilo koja druga vrsta.
  3. Masnoća: kokosov puter ili puter od orašastih plodova.
  4. Začin u prahu u koji ćete uvaljati kuglice. To može biti kakao, cimet, mača, spirulina, peruanska maka, kokosovo brašno – šta god da vam padne na pamet i imate pri ruci.

Dakle, formula je: urme + orašasti plodovi + masnoća + začin u prahu

A onda, u okviru ove formule eksperimentišite i pravite svaki put drugačije kuglice. A kada vas neka od varijacija baš totalno oduševi — zapišite recept i javite! 🙂

Kuglica sa urmama i lesnicima 2.jpg

Brze kuglice od lešnika i urmi

Potrebno (za 25-30 manjih kuglica):

  • 1/2 šolje (cup) lešnika
  • 1 šolja (cup) urmi
  • 2 ravne kašike kokosovog putera
  • kašika-dve kakao praha za dekoraciju kuglica

Priprema:

Odmeriti pola šolje lešnika pa ih dobro oprati. Ako niste u situaciji prevelike žurbe (kakvu sam opisala na početku posta :), potopite lešnike na nekoliko sati, ili još bolje, preko noći. (Nisam znala koliko je korisno potapati orašaste plodove dok nisam pročitala na blogu vita.rs (tačnije na instagram profilu), a sada mi je neverovatno da to ranije nisam radila.)

Oprane i oceđene lešnike sameljite u multipraktiku. I ovde možete birati da li više volite da su lešnici sasvim sitno mleveni, gotovo kao brašno, ili ćete ostaviti malo krupnije komade koji će se “grickati” u kuglicama.

Odložite mlevene lešnike sa strane, pa u multipraktiku sameljite urme dok ne dobijete gustu, homogenu masu. Možete odmah, prilikom mlevenja, dodati i kokosov puter da se lepo sjedini sa urmama.

U dobijenu masu ubacite prethodno samlevene lešnike pa sve umesite da se dobro sjedini.

Rukama oblikujte kuglice i svaku uvaljajte u kakao.

Kuglice možete čuvati u frižideru i do nedelju dana, ali čisto sumnjamo da će toliko dugo “opstati”!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s