Budućnost: Planirati ili prepustiti se?

Photo: Annie Niemaszyk /Unsplash

Da li ste ikada bili u prilici da vam neko postavi pitanje: “Gde vidite sebe za pet godina?” Imate spreman odgovor? Blago vama! Meni je razmišljanje o tako dalekoj budućnosti potpuno strano!

Nemam ni približnu ideju gde ću biti i šta ću raditi za pet godina jer… sve je moguće. Apsolutno ne mogu da se odlučim da pratim samo jedan put i sanjam samo jedan san, jer postoji toliko mnoštvo primamljivih opcija. Kako da, u svojoj mašti, prihvatim ideju da ću za pet godina u ovo vreme ležati na tropskoj plaži, kada ću možda biti u potpunoj euforiji jer sam upravo pokrenula sopstveni biznis i želim da provedem svaki raspoloživi trenutak radeći posao koji volim? Ili ću, možda, upravo u tom trenutku biti na prvoj izložbi slika svoje kćerke a srce će mi biti veće od kvadrature svih tropskih ostrva zajedno?

Volim da opcije ostanu otvorene, volim da razmišljam pozitivno i da prepustim životu da izabere umesto mene.

Planiranje duže od nedelju dana unapred uopšte mi nije svojstveno. Svesna sam da je to ujedno i blagoslov — jer sam ekstremno fleksibilna i prilagodljiva, ali i prokletstvo, jer čak i ako isplaniram nešto, velika je mogućnost da se toga neću pridržavati. Ponekad zbog toga imam utisak da put koji sam izabrala ne vodi nikuda već se stalno vrti u krug (zamislite na ovom mestu sliku psa koji trči za sopstvenim repom).

Međutim, s druge strane, svesna sam da bih, kada bih morala da se pridržavam strogog plana, osećala da me to guši i sputava.

Ali, kada nema plana, nema ni rezultata, kaže racionalista u meni.

Pa, kako pronaći sredinu između dve krajnosti: pasivnog prepuštanja toku života i besomučnog planiranja?

PLANIRANJE VS PREPUŠTANJE

Postoje razlozi “za” i “protiv” za svaki od pristupa. Ako se prepustimo, tada dopuštamo da nas vode sopstvene vrednosti i intuicija, ali istovremeno se možemo ulenjiti ili, jednostavno, propustiti prilike koje nam se nude. S druge strane, kada planiramo, odredili smo sebi smernice koje nam olakšavaju snalaženje, ali šta ako se stvari ne odvijaju po planu? Bićemo razočarani i isfrusirani, možda ćemo i izgubiti veru u sopstvene sposobnosti.

KAKO PRONAĆI BALANS?

1.  PONAŠATI SE U SKLADU SA SOPSTVENOM LIČNOŠĆU

Hajde da se ponovo vratimo pitanju s početka posta: “Gde se vidite za pet godina?” Ukoliko vam odgovor na to pitanje deluje uzbudljivo, ako imate jasnu ideju i plan za realizaciju, definitivno ste tip osobe kojem planiranje unapred odgovara. U tom slučaju, papir i olovku u ruke i zapišite svoje planove za 2018! Već ste to uradili?! Pa, naravno da jeste, odakle mi uopšte ideja da ste čekali mene da vam to predložim?! 🙂

Photo: Estee Janssens /Unsplash

Ali, ako vas odgovor na gore pomenuto pitanje čini anksioznim, baš kao i mene, nemojte se mučiti detaljnim planiranjem toliko daleko unapred. Ko kaže da nas, ako jednostavno pratimo ono što nas u datom trenutku čini srećnim, život neće odvesti baš na ono mesto koje nam i pripada? Međutim, i ako se prepustimo toku života (da to tako nazovem), nije zgoreg da si zadamo smernice. Dovoljno je da zapišemo samo teze. Šta je to što želim da ostvarim do kraja 2018. godine? Da renoviram stan. Bolje se organizujem i napravim u svom rasporedu više vremena za druženje. Jednom nedeljno izdvojim termin da pripremim domaće obroke za porodicu za nekoliko dana unapred. Organizujem porodično putovanje do kraja marta. Prestanem da koristim plastične kese. Počnem češće sama da pravim svoju kozmetiku. Izvodim mamu barem jednom nedeljno negde na kafu… Nemojte detaljisati, ali ipak zapišite svoje planove da ih ne biste zaboravili, tj. da ih ne bi potisnuli neki drugi planovi. Snimite svoje teze na desktop računara. Ne morate ih otvarati, ali s vremena na vreme, kada ugledate dokument, podsetiće vas na ideje koje su vam važne, i možda vas vratiti na put da ih realizujete.

2. JOŠ JEDNOM PREISPITATI SVOJE PLANOVE

Ovo se odnosi na osobe koje su sklone planiranju. Da li su vam baš neophodni svi ti planovi? Da li vas oni, umesto da vam olakšaju, zapravo čine anksioznim? Da li su vam oni možda samo izgovor za prokrastinaciju, odlaganje? Sve lepo isplanirate, ali kada je potrebno da stupite u akciju, vi podbacite? Budite realni, nije vam potrebno 10 planova, biće dovoljna i dva-tri za 2018, ali takva koja ćete realizovati.

3. BITI SPREMAN DA SE PRILAGODIŠ I PROMENIŠ PLAN

Život često pripremi nepredvidive prepreke. Tvrdoglavost se retko isplati, mnogo je pametnije biti fleksibilan i u slučaju kada plan A propadne, jednostavno prigrliti plan B. Ponekad, moramo da se suočimo sa činjenicom da ne možemo sve da kontrolišemo i da se u životu ne odigra uvek idealni scenario.

U kojem od ova dva tipa ličnosti se prepoznajete? Da li volite da planirate ili se prepuštate toku života?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s