Koji su benefiti gorke (epsom) soli u prirodnoj kozmetici, a kada je ne treba koristiti

U potrazi za receptom za novi piling (nakon što smo potrošili ovaj predivni, mirišljavi piling od šećera i kokosa) naišla sam na informacije o gorkoj ili epsom soli, koje su me toliko zainteresovale, da sam odlučila da upravo ovaj sastojak bude glavna zvezda sledećeg recepta.

A evo i zašto.

Gorka so podiže nivo magnezijuma u organizmu

Gorka ili epsom nema veze sa našim uobičajenim poimanjem soli, koje se prvenstveno zasniva na svakodnevnoj upotrebi natrijum hlorida, tj. kuhinjske soli, kao supstance koja jelima daje slan ukus. U pitanju je jedinjenje koje, kako mu sam naziv kaže, ima gorku aromu — magnezijum sulfat.

Magnezijum utiče na energiju našeg organizma pošto deluje na različite enzime. Novija istraživanja pokazuju da je danas manjak magnezijuma u organizmu učestao problem, koji je povezan sa anksioznošću, simptomima PMS-a, bolom u mišićima i visokim pritiskom. A kod svih nas koji smo često pod stresom, ili konzumiramo kofein, so (NaCl)  ili alkohol, poželjno je “bustovati” nivo magnezijuma u organizmu.

Dobro rešenje je ishrana bogata magnezijumom, poput zelenog lisnatog povrća i mahunarki, ali je veoma korisno i potapanje u kupku sa gorkom solju. Ova kupka je delotvorna jer se magnezijum može apsorbovati preko kože. Slikovito rečeno, gorka ili epsom so je brz način da dopunimo “rezervoare” magnezijuma u organizmu.

Gorka so pomaže da se oslobodimo stresa

Stres i magnezijum međusobno su povezani. Stres, zapravo, čini da u organizmu opadnu nivoi magnezijuma. Anksioznost i depresija često su praćeni nedostatkom ovog minerala u organizmu.

Kada smo pod stresom, organizam neprestano proizvodi adrenalin. Magnezijum pomaže da regulišemo nivo adrenalina tako što podstiče produkciju serotonina, hormona koji čini da se dobro osećamo. Magnezijum iz epsom soli opušta telo i um aktivirajući centre nervnog sistema zadužene za osećanje smirenosti i opuštenosti.

Gorka so opušta mišiće

Jedan od razloga zbog kojih nas mišići bole jeste nakupljanje mlečne kiseline. Optimalni nivo magnezijuma u organizmu to sprečava, jer se mlečna kiselina u tom slučaju lakše “čisti” iz tkiva. Naišla sam na još jedno slikovito objašnjenje: gorka so “izvlači” tečnosti iz organizma, pa i mlečnu kiselinu zajedno s njima.

Ona ublažava glavobolje

Gorka so deluje protiv bola i ima protivupalno dejstvo, tako da je korisno uroniti u kupku sa gorkom solju ako dobijemo menstrualne grčeve ili glavobolju. Iako su hvalospevi upućeni — kada je u pitanju gorka so, tj. magnezijum sulfat — uglavnom na prvu komponentu ovog molekula, dakle magnezijum, telo apsorbuje i sulfate iz epsom soli, a izgleda da upravo oni mogu pomoći da se ublaži bol prilikom migrena.

Gorka so smiruje natečenost

Koža upija antiupalna svojstva gorke soli. So skuplja tkivo, što je korisno kod posekotina i ogrebotina. Postoje neka svedočanstva da autoimuna kožna oboljenja, poput ekcema i psorijaze, takođe reaguju na kupke sa epsom solima.

Gorka so rešava nesanicu

Magnezijum umiruje telo i um i snižava nivo stresa i anksioznosti, što je svakako korisno da lakše zaspimo. Ali, magnezijum igra i neke druge uloge u mehanizmu sna jer je dokazano da niski nivoi ovog minerala izazivaju nesanicu. S druge strane, optimalni nivo magnezijuma pozitivno utiče na kvalitet sna.

Gorka so čisti i omekšava kožu

Kupka bogata mineralima omekšava kožu i čini je glatkom. Za maksimalni detoks efekat, koristan je piling za telo sa epsom solju. Umasirajte ga prilikom tuširanja, pažljivo, kružnim pokretima.

Gorka so detoksikuje telo

Rastvor gorke soli u kadi napunjenoj toplom vodom  jednostavna je, ali vrlo efikasna detoks kupka, jer sulfati pomažu da se toksini i teški metali izluče iz ćelija. 

Ona podiže nivo energije

Magnezijum je jedan od ključnih faktora u metabolizmu energije i fiziologiji mišića. Naučne studije ukazuju na to da ovaj mineral može da podstakne i unapredi mišićnu funkciju. Takođe, istraživanja pokazuju da nedostatak ovog minerala negativno utiče na performanse prilikom izvođenja vežbi.

Važne napomene!

Sve navedeno odnosi se isključivo na spoljašnju primenu gorke soli. Međutim, ako krenete da guglate ovo jedinjenje, pronaći ćete savete i recept za “detoksikaciju jetre” konzumiranjem rastvora gorke soli, kao i savete za mršavljenje. Nikako se ne bih igrala s time. Treba znati da gorka so sadrži mnogo veću koncentraciju magnezijuma od dnevno preporučene doze te da prekomernim unosom može, umesto očekivanog “čišćenja” doći do trovanja! Obavezno se posavetuje sa lekarom.

Doza opreza potrebna je i pri spoljašnjoj upotrebi gorke soli ukoliko bolujete od dijabetesa, bolesti bubrega ili vam je lekar prepoučio ishranu siromašnu magnezijumom.

Ukoliko se ne prepoznajete u gore navedenom opisu,  kupka sa gorkom solju doneće vam opisane benefite. Kupka se primenjuje tri puta nedeljno, tako što se se u kadu punu vode dodaju dve šoljice gorke soli (dozvoljeni maksimum je 300 g), a zatim se u opuštajućoj kupki provede desetak minuta. 

A mi upravo isprobavamo novi piling sa epsom solju. Očekujte uskoro i recept, pod uslovom da prođe naš test, naravno 🙂 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s