Vodič za kupovinu esencijalnih ulja

Ovo je drugi post iz serijala Kako napraviti prirodni kozmetički proizvod. Prošle nedelje pisali smo o baznim ili nosivim uljima – ukoliko ste ga propustili, tekst potražite ovde.

Više o benefitima uživanja u kozmetici koju smo sami napravili pročitajte ovde.

Zašto su esencijalna ulja tako važna?

Za razliku od baznih ulja, esencijalna, eterična ili etarska ulja nisu masna i veoma su intenzivnog mirisa koji brzo isparava.

Postoje tri veoma važna razloga zbog kojih ćete želeti da dodate esencijalno ulje u svoj kozmetički proizvod. Prvo, tu je njihov miris. Drugo, fizički efekti (ublažavanje bola, antibakterijsko delovanje itd.). Treće, aromaterapijski učinak (umirujući, uspavljujući itd.)

1. Miris

Od svih važnih osobina esencijalnog ulja, prilikom izrade prirodne kozmetike miris je možda i najvažniji jer, ako nam se miris proizvoda ne dopada, verovatno ga nećemo ni koristiti, tako da i svi ostali benefiti padaju u vodu. Zato, istražite prvo različite mirise i zabeležite one koji vam se posebno dopadaju.

Evo grube podele esencijalnih ulja na različite mirisne grupe:

Citrusna — Arome limuna, narandže, limete, mandarine, grejpfruta, bergamota. Veoma je važno zapamtiti da citrusna ulja izazivaju fotosenzitivnost kože, te ih je bolje izbegavati u proizvodima za negu kože, ali su zato dobrodošli u sapunima i proizvodima za čišćenje. Još jedna prednost: nisu skupa, zahvaljujući velikoji količini ulja u kori ovog voća.

Cvetna — Ulja različitih cvetnica, od lavande do ruže. U ovu kategoriju ulaze i neka od najskupljih esencijalnih ulja (npr. čisto esencijalno ulje ruže).

Osvežavajuća (mint) — Npr. pepermint (pitoma nana ili mentha piperita) i spearmint (divlja nana ili mentha spicata).

Drvenasta — Ulja iz ove kategorije nastaju, naravno, od drveća. Kedrovina, borovina, ružino drvo, sandalovina, jela…

Pikantna (spicy) — Ova fantastična kategorija odlična je za sapune jer su cene, generalno, prihvatljive. Tu su cimet, karanfilić, kardamom, kurkuma…

Biljna — Bosiljak, ruzmarin, majčina dušica, origano, žalfija… i druge biljke koje koristimo u kuhinji. Nemojte se iznenaditi kada ustanovite da esencijalna ulja najčešće ne mirišu identično kao sveži ili sušeni listovi biljke.

2. Fizički efekti

Neće biti potrebno da se mnogo udubite u ovu oblast da biste uvideli da postoji čitava paleta dejstava različitih esencijalnih ulja na fizičko zdravlje. Ali će zato trebati dobro da se potrudite da naučite pojedinačne benefite svakog od ulja. U početku, dok ne steknemo dovoljno iskustva i znanja, bilo bi najbolje krenuti od proučavanja priručnika renomiranog autora na tom polju, poput, recimo, knjige hrvatske autore Slobodanke Poštić A kao aromaterapija ili proći kurs nekog od sertifikovanih aromaterapijskih programa.  Ukoliko nam je, ipak, internet glavni izvor znanja, potrebno je biti prilično oprezan i uvek dvaput proveriti informacije do kojih dođemo guglanjem.

Naravno, za svaki specifični problem imaćete izbor većeg broja različitih esencijalnih ulja koja deluju baš na njega. Naš savet: izaberite ono u čijem mirisu zaista uživate.

3. Aromaterapijski efekti

Kao i kada su u pitanju fizički efekti, i aromaterapijski efekti esencijalnih ulja su brojni. Najlakše je odabrati pravo tako što ćete prilikom onlajn kupovine pregledati svojstva svakog od ulja te odabrati ono koje vam najviše odgovara. Na primer, na sajtovima Probotanic, Herbaoils ili Alekpharm.

Photo by Katherine Hanlon on Unsplash katherine-hanlon-242211.jpg

Naš predlog: Šoping lista za početnike

  • Lavanda — apsolutno neophodno esencijalno ulje. Umirujuće je, ima antibakterijsko dejstvo, odlično se uklapa sa drugim mirisima.
  • Čajevac — antivirusno i antibakterijsko dejstvo. Jača imuni sistem. Pomaže kod prehlada i gripa. Uklanja neprijatan zadah. Odlično je protiv akni, opekotina, uboda insekata…
  • Limun, narandža ili neki drugi citrus — za proizode za čišćenje i sapune.
  • Pepermint ili spearmint — za balzame za usne.
  • Eukliptus– protiv bolova u zglobovima, ali i prehlada i gripa
  • Ruzmarin — odlično za kosu, atiseptično/antimikrobno dejstvo
  • Kamilica — umirujuće i divnog, nežnog mirisa.
  • Cimet — savršeno za sapune i sve proizvode kojima želite da dodate praznični, novogodišnji doživljaj. Zagreva telo.
Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s