Minimum sastojaka, maksimum ukusa: Topla pastirska pita #vegan

on

Pastirska pita je jedno baš pravo, zimsko jelo. Toplo, mekano, pomalo “fluffy”, topi se u ustima. Čuli ste za termin “hrana utehe”? Ona koja čini da se osetimo ušuškano, voljeno, relaksirano? E, sve to je pastirska pita.

20171130_081517.jpg

U originalnoj verziji, ovo jelo je sastavljeno iz dva osnovna dela: mlevene junetine i pire krompira. U ovoj našoj, veganskoj verziji, junetinu smo zamenili — sočivom. Zašto?

channa-166896_1920

Ako se hranite veganski ili ako postite, veoma je važno da obezbite organizmu dovoljan unos proteina. Mahunarke su jedan od najboljih načina za to, a od svih je možda i najpraktičnije sočivo.

Moramo mu odati priznanje jer se od svih mahunarki najbrže skuva, čak i ako prethodno zaboravite da ga potopite (ne preporučujemo, ali dešava se), jeftino je, a bogato je važnim nutrijentima, poput vlakana, gvožđa i proteina, kojih sadrži čak 9 grama u porciji od 60 g sočiva.

Hajde da vidimo, šta nam je potrebno za pastirsku pitu.

Potrebno:

  • 2 šolje smeđeg sočiva
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • kašičica soli
  • biber – po ukusu
  • aleva paprika (ili kurkuma) – po ukusu
  • 5-6 većih krompira
  • 1-2 dl vode – po osećaju
  • 0,5 dl maslinovog ulja
  • 1 kašičica tahini paste
  • svež peršun

Ako zanemarimo začine i dodatke, ovo jelo u suštini zahteva da u kući imate tri namirnice: sočivo, crni luk i krompir. Okej, i peršun, jer će on jelu dati onaj “wa-wa-woom” efekat. Ostalo je proizvoljno i podložno zamenama.

Persun

Dakle, ovaj prvi deo recepta — namirnice — ekstremo je jednostavan. Međutim, kada stignemo do pripreme, stvari počinju da se komplikuju (mada, i tu postoji jedan fantastičan “life hack”).

Priprema ovog jela razdvaja se u dva pravca. Prvi je da se udinsta sočivo na crnom luku i šargarepi. Drugi je da se skuva krompir i napravi pire.

Ali, to možemo izbeći ako se poslužimo već pomenutim “life hackom”. Evo, dakle, da otkrijemo tajnu: mi ovo jelo nikada i ne pravimo bez male “prečice”. Ako smo se odlučili da ga pripremimo, verovatno smo dan ranije na jelovniku imali dal (indijsko varivo od sočiva i povrća po izboru) pa smo namerno pripremili malo više dala da nam ga ostane sutradan za pastirsku pitu. Ili je prethodnog dana na meniju bio pire krompir pa smo njegov višak sledećeg dana iskoristili za pastirsku pitu a skuvali smo samo sočivo (koje smo onda sledećeg dana jeli kao dal uz pirinač 🙂

Mudro? Nego šta! 🙂

Ipak, ispod donosimo kompletnu pripremu.

Priprema:

  1. Iseckati crni luk na kockice pa ga izdinstati na maslinovom ulju. Dodati kašičicu kurukme ili aleve paprike.
  2. Neposredno pre dodavanja ostalog povrća, dodati sitno iseckan beli luk.
  3. Zatim, ubaciti i šargarepu iseckanu na kockice. (Po želji, možete dodati i neko drugo (naseckano) povrće — tikvicu, bundevu, mešavinu zamrznutog povrća itd.)
  4. Dodati oprano sočivo, pa posoliti i pobiberiti.
  5. Naliti vodom, pa dinstati otprilike 45 minuta. Po potrebi dolivati vodu. Dinstano sočivo ne treba da bude previše gusto. Tekstura koju treba da dobijete jeste ona tečnija, nalik na veoma, veoma gustu čorbu.
  6. Dok se sočivo dinsta, operite i oljušitite krompir, pa ga isecite na kockice i skuvajte u vreloj vodi.
  7. Posolite, dodajte malo maslinovog ulja, kašičicu tahini sosa i 1-2 dl vode u kojoj se krompir kuvao, pa umutite mikserom.
  8. Po potrebi, dodajte još vode sve dok ne dobijete gustinu tipičnu za pire krompir.
  9. Dublju tepsiju (naša je dimenzija 35×21 cm) podmažite maslinovim uljem, pa u nju uspite sočivo. Preko sočiva rasporedite pire krompir.
  10. Tepsiju stavite u rernu unapred zagrejanu na 200 stepeni C i pecite oko 45 minuta.
  11. Gotovu pastirsku pitu pospite sitno seckanim svežim peršunom.
  12. Poslužite je uz veliku činiju zelene salate začinjene morskom solju, maslinovim uljem, balzamiko sirćetom i kolutovima praziluka.
  13. Jedite polako i uživajte u svakom zalogaju!

Pastirska pita vegan 2.jpg

Zelena salata.jpg

Pastirska pita vegan 1.jpg

 

 

 

 

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s