Prirodna kozmetika: Šta su nosiva ulja i kako se koriste

on

U serijalu postova “Kako napraviti prirodni kozmetički proizvod” pišemo o onome što smo do sada naučili o sastojcima i principima izrade prirodnih kozmetičkih proizvoda. S obzirom na to da je ovo za nas nova oblast, pomislili smo da možda i drugima, zainteresovanima za ovu temu, naši uvidi mogu poslužiti kao neka vrsta “skripte” – tj. početna informacija od koje će krenuti u dalje, ozbiljnije izučavanje ove oblasti. Drugim rečima — hajde da učimo zajedno 🙂

Više o benefitima uživanja u kozmetici koju smo sami napravili pročitajte ovde.

Šta su bazna ulja?

Bilo da pravimo kremu, balzam za usne ili hidratantni losion za telo, u većini recepata za prirodnu kozmetiku biljna ulja su osnovni sastojak, baza. Ona su “nosač” (zato se ponekad nazivaju i “nosiva ulja”), koji drži na okupu sve ostale elemente, omogućavajući im da ispolje svoja blagotvorna dejstva. Pri tom se i sami nosači, tj. bazna ulja, razlikuju po svojim osobinama. Nije svejedno koje ulje ćemo upotrebiti ako imamo masnu ili suvu, problematičnu ili kožu sklonu crvenilu. Takođe, treba da razmišljamo i o tome koju vrstu proizvoda pravimo: da li je njegova namena da prodre što dublje u kožu (npr. serum) ili  da se zadrži na površini (balzam za usne).

Termin bazna ili nosiva ulja koristi se za stotine različitih ulja i putera. Sama reč “nosač” tj. “nosivo ulje” upotrebljava se da bi se istakla razlika u odnosu na esencijalna ulja, koja imaju potpuno drugačija svojstva i namenu u prirodnoj kozmetici. Najčešće korišćena i najpoznatija nosiva ulja su maslinovo ulje, kokosovo ulje, ši puter, kakao puter, ulje od koštica grožđa, bademovo, orahovo i druga.

Po kojim svojstvima se ulja međusobno razlikuju?

Nosiva ulja imaju različita svojstva pa samim tim i namenu. Evo na šta treba obratiti pažnju:

  1. Konzistencija (čvrstina, gustoća)
  2. Brzina upijanja
  3. Tekstura i tačka topljenja
  4. Posebne osobine i benefiti
  5. Cena
Sleva nadesno: Laneno ulje, ricinusovo ulje, maslinovo ulje. Foto: Željko Ubiparip

Konzistencija

Pošto su osnova gotovo svakog recepta, konzistencija nosivih ulja, odnosno, njihova čvrstoća i gustina, igra veoma važnu ulogu prilikom kreiranja finalnog proizvoda. Različita ulja na sobnoj temperaturi imaju različitu konzistenciju. Neka su tečna, druga mekana, treća čvrsta/tvrda. Svako od njih stvara drugačiji efekat kada se nađe u proizvodu. Na primer, zamena ši putera kakao puterom u nekom receptu najčešće nije dobra ideja. Ši puter je na sobnoj temperaturi mekan i lepljiv, dok je kakao puter gladak i čvrst, poput table čokolade. Dakle, ši puter finalnom proizvodu neće dati glatkoću i čvrstinu koju bi mu dao kakao puter.

Kada biramo nosivo ulje koje ćemo korisiti u novom receptu, uvek treba da pomislimo na to kakve je konzistencije na sobnoj temperaturi. Evo malog pregleda:

Tečna ulja: maslinovo, ulje od semenki grožđa, arganovo, ulje od uljane repice, ulje od semenki bundeve, ricinusovo…

Mekana ulja: kokosovo, ši puter, ulje od manga…

Čvrsta ulja: kakao puter

Brzina upijanja

Najvažnija uloga nosivih ulja jeste da kožu učine hidriranom i mekanom. Ona su bogata hranljivim masnoćama koje prijaju koži. Međutim, treba imati na umu da se različita ulja u kožu upijaju različitom brzinom. Neka od njih koža popije trenutno, druga polako, a treća veoma, veoma polako. Neka od njih su “suva ulja” (upravo je takav osećaj kada ih nanesete na kožu), dok druga čine vašu kožu mekanom ne masteći je. Neka su veoma teška i toliko polako se upijaju da dvadeset minuta ništa nećete moći da dodirnete bez ostavljanja masnih tragova. U zavisnosti od toga koji proizvod pravimo, odgovaraće nam različite osobine ulja. Na primer, ukoliko pravimo losion za telo koji ćemo na brzinu mazati posle jutarnjeg tuširanja, a pre nego što izletimo iz kuće kasneći na posao, odgovaraće nam ulje koje se brzo apsorbuje, kako na odeći ne bi ostajali masni tragovi. Ako pravimo sjaj za usne, pametnije je da upotrebimo ono koje se apsorbuje sporo, kako bi usne što duže izgledale sjajno. Ako pravimo serum za lice, a koža nam je masna, bolji izbor je suvo, nego masno, sporoupijajuće ulje.

Evo nekoliko primera:

Brzoupijajuća ulja: Ulje od semenki grožđa, ulje od jezgra kajsije, ulje od semena divlje ruže (šipurka)…

Srednje brzo upijajuća ulja: Arganovo ulje, maslinovo ulje, kokosovo ulje, suncokretovo ulje, kakao puter…

Sporoupijajuća ulja: Ricinusovo ulje, laneno ulje, ši puter, ulje boražine (borača)…

Tekstura i tačka topljenja

Ove dve osobine tesno su povezane. Pri izradi prirodnih kozmetičkih proizvoda, tačka topljenja je zapravo važna samo kod ulja koja su na sobnoj temperaturi u čvrstom stanju. Tečna ulja, u principu, ostaju tečna pri temperaturama na kojima se kozmetički proizvodi obično prave, čuvaju i nanose na telo (npr. maslinovo ulje prelazi u čvrsto stanje kada se temperatura spusti na oko 1°C).

Evo još nekoliko primera. Kokosovo ulje topi se na temperaturi od  24°C, ši puter na 38°C, a kakao puter na 34°C. S obzirom na to da je telesna temperatura nešto ispod 37°C, to znači da će se kokosovo ulje istopiti istoga trenutka čim dodirne kožu, dok ši puter treba malo zagrejati da bi se istopio. Dakle, da se vratimo na prethodni primer, ako pravimo balzam za usne, kokosovo ulje će se u dodiru s usnama odmah istopiti te tako obezbediti da proizvod glatko klizi, dok ši puter neće moći da se razmaže (osim ukoliko nam temperatura nije skočila preko 38°C!).

Sleva nadesno: Kokosovo ulje, ši puter, kakao puter. Foto: Željko Ubiparip

Posebne osobine i benefiti

Kada na nekom od sajtova koji prodaju bazna ulja, poput ovog ili ovog, pročitate liste benefita za svako od ulja u ponudi, vrlo brzo ćete shvatiti da vam trebaju  – sva 🙂

Gotovo da ne postoji dermatološki problem koji bazna ulja ne mogu rešiti: akne, psorijaza, bradavice, suva koža, masna koža, opekotine, ekcem, rozacea, ožiljci…

Pored izbora baznog ulja zbog njegovih specijalnih osobina (npr. deluje protiv akni), kada pripremamo kozmetički preparat ponekad ćemo neko bazno ulje uvrstiti u recept zbog njegovog mirisa: recimo, kakao buter miriše poput čokolade, a devičansko kokosovo ulje ima onaj neodoljivi miris kokosa.

Cena

Čak i kada u želji da postignemo što je moguće viši kvalitet proizvoda ne žalimo da izdvojimo novac za kvalitetne sastojke, postoji nekoliko stvari o kojima treba da razmislimo. Ukoliko pravimo proizvod koji se ispira, poput tonika za čišćenje lica ili sredstva za tuširanje, dominantno treba da koristimo ulja koja manje koštaju. Razlog je što u ovom relativno kratkom dodiru sa kožom ulja zapravo igraju svoj najbazičniju ulogu — važna su nam zbog svojih lipida. Čim izvrše svoju funkciju čišćenja, šaljemo ih niz slivnik.  Naravno da možemo koristiti u tu namenu i skupo arganovo ulje, ali zašto bismo to radili kada će isti posao uraditi i suncokretovo ili rafinisano kokosovo ulje? Znate li onu poslovicu “ode mast u propast”? Pa, ne bismo da nam se to desi, zar ne? Čini nam se da je pametnije da skuplja ulja sačuvamo za proizvode koje ćemo ostavljati duže vremena da deluju na našoj koži — npr. za serume za lice, kreme itd.

Ako želite da primenite teoriju u praksi, možete početi ovim jednostavnim receptom za kremu za ruke.

Advertisements

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s