Za zimske dane: Bogata medena krema za ruke (uradi sama)

Neka digne dva prsta onaj kome koža ruku NE postaje suva tokom zimskih meseci!

Nema ruku u vazduhu? Ne čudi nas.

Ruke su, pored lica i vrata, najizloženije spoljašnjim uslovima, a pored toga su i deo tela koji najčešće peremo. Pomislite samo na to koliko ih puta pokvasimo prilikom pripreme samo jednog obroka. Uz to, zimi su one veoma često na milosti i nemilosti hladnog, oštrog vazduha, te im je, ako želimo da izbegnemo onaj neprijatni osećaj zatezanja, zaista potrebno posvetiti više pažnje, nege i hidratacije.

Srećom, danas postoji široki spektar veoma kvalitetnih krema za ruke, a ako želite proizvod od prirodnih sastojaka, možete ga prilično jednostavno napraviti i sami. Mi (ili, da kažemo, We ❤) donosimo recept za bogatu kremu sa medom koju, otkako smo je napravili, već nedeljama, nosimo svuda sa sobom, mažemo je kad god nam padne na pamet i… vrlo smo zadovoljni. Odlično hidrira. Imate osećaj kao da stvara prirodnu barijeru koja zadržava vlagu ispod površine kože. Bogata je i masna, ali se prilično brzo upija. Sadrži med, a nije lepljiva (toga smo se najviše plašili prilikom izrade).

E, sad, na vama je samo da budete raspoloženi za upuštanje u avanturu pravljenja kozmetike i da nabavite nekoliko sastojaka (ništa previše komplikovano, obećavamo).

Bogata krema za ruke od meda ph Zeljko Ubiparip 1.jpg

Dve-tri reči o merama

Po receptu koji donosimo, dobićete zaista veliku količinu kreme. Zato mere slobodno možete prepoloviti. Ali i ne morate jer, pored toga što je možete rasporediti u manje teglice i koristiti kao poklon (praznici su pred nama!), možete je upotrebljavati i kao losion za telo posle tuširanja, balzam za zanoktice, pa čak i da smirite neposlušnu kosu, ako je ona suva i kovrdžava.

Glavna zvezda kreme

Prava lepota ove kreme zapravo je u tome što je glavni sastojak, zvezda kreme — med. To je čini superhidratantnom, ali med ima i druga blagotovorna svojstva, poput toga da regeneriše (potpomaže zarastanje rana) i smiruje iritacije. Na koje sve načine med pomaže našoj koži da bude u najboljoj mogućoj formi?

Bogata krema za ruke od meda ph Zeljko Ubiparip 2

Hidrira

Kao što smo pomenuli, med odlično hidrira kožu. Šećeri iz meda deluju kao prirodni humektanti, što znači da potpomažu da se vlaga zadrži u koži.

Sprečava i smiruje upale

Med deluje antibakterijski i antimikrobno. Drugim rečima, pomaže u smirivanju upala, a deluje i kao prevencija protiv upalnih stanja. (Problemi sa bubuljicama? Med je za vas!)
Bogata krema za ruke od meda ph Zeljko Ubiparip 4.jpg

Regeneriše

Zahvaljujući blago kiseloj vrednosti, balansira prirodnu pH vrednost kože, te podstiče regeneraciju ćelija i tkiva.

Hrani

U njemu se kriju ključne aminokiseline, vitamini, enzimi i antioksidanti. Oni hrane ćelije kože i sprečavaju štetu koju stvaraju slobodni radikali.

Bogata, medena krema za ruke (recept)

Bogata krema za ruke od meda ph Zeljko Ubiparip 5aPotrebno:

  • 60 ml kokosovog ulja
  • 50 ml bademovog ulja
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 1 kašika ši putera
  • 5 kašika belog pčelinjeg voska u perlama
  • 1 ½ kašika meda
  • Esencijalno ulje po izboru (koristili smo limunovo)
  • Plus: teglica od 250 ml

Priprema:

  1. Sve sastojke, osim meda i esencijalnog ulja, stavite u šerpicu pa zagrevajte na pari, dok se ulja i vosak potpuno ne istope.
  2. Umešajte med i dodajte 10 kapi esecijalnog ulja po izboru, pa odmah sipajte u teglicu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa tek onda isprobajte!

Napomena o izboru esencijalnog ulja: Ako ovu kremu koristite tokom letnjeg perioda, izbegnite upotrebu esencijalnog ulja od limuna jer ono izaziva fotosenzitivnost kože, odnosno, umanjuje njen prirodni zaštitni faktor.

 

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s