Hajde da učimo zajedno: Kako napraviti prirodni kozmetički proizvod

U serijalu tekstova Kako napraviti prirodni kozmetički proizvod planiramo da pišemo o onome što smo do sada naučili o sastojcima i principima izrade prirodnih kozmetičkih proizvoda. S obzirom na to da je ovo za nas nova oblast, pomislili smo da možda i drugima, zainteresovanima za ovu temu, naši uvidi mogu poslužiti kao neka vrsta “skripte” — tj. početna informacija od koje će krenuti u dalje, ozbiljnije izučavanje ove oblasti. Drugim rečima — hajde da učimo zajedno 🙂

Naravno, najlepši i najzanimljiviji deo jeste samo pravljenje kozmetike, ali nikako ne preporučujemo da se u to upuštate a da prethodno ne prikupite osnovne informacije. Potrebno je da stignemo makar do najosnovnijeg nivoa, a to je da umemo da prepoznamo koji su recepti, od mnoštva onih koje možemo naći na internetu, zaista korisni, stručni i efikasni. Nikako ne želimo da na svojoj koži eksperimentišemo s neproverenim “bućkurišem”. Jer, iako se radi o prirodnoj kozmetici, to ne sme da nas uljuljka u pomisao “to su samo ulja i nekoliko lekovitih biljčica, pa šta tu može loše da mi se desi”. I prirodna kozmetika može izazvati snažne negativne reakcije, npr. alergije na sastojke određenih etarskih ulja, fotosenzitivnost itd.

Osim što želimo jeste, pre svega, bezbedan proizvod, uputstvo za upotrebu, a od recepta treba da očekujemo i da bude maksimalno tačan i precizan. Jer, da se razumemo, kvalitetni sastojci za prirodnu kozmetiku nisu jeftini, tako da vam se uopšte neće svideti da traćite materijal na neuspele pokušaje. Dakle, treba da učimo — da bismo izbegli zamke i ostvarili cilj.

A šta je zapravo cilj našeg učenja? Zašto bismo se uopšte upuštali u to da pravimo sebi kozmetiku, kada možemo i da je kupimo? Benefita ima više, a mi ćemo nabrojati samo nekoliko onih koji nas najviše motivišu

1. NANOSIMO MANJE HEMIKALIJA

Ono što većini prvo padne na pamet kada se radi o korišćenju prirodne kozmetike jeste da ćemo svoj organizam manje izlagati različitim hemikalijama. I tačno, to treba da nam bude veoma jak motiv. Savremeni način života naprosto je takav da je neminovno da naše telo dolazi u kontakt sa različitim hemikalijama. Za neke od njih zna se da negativno utiču na zdravlje, a za mnoge još uvek nije utvrđeno kakav je dugotrajni efekat koji imaju na organizam. Ne mislimo ovde isključivo na hemikalije iz kozmetičkih proizvoda već, generalno, na sve što nas okružuje — aditive i konzervanse iz hrane, supstance iz lekova, sredstava za pranje i čišćenje, ambalaže, zagađenja… Zato je važno da, barem u onom delu na koji možemo sami da utičemo, smanjimo unos hemikalija. Pre svega u ishrani i nezi.

2. SAMI BIRAMO SASTOJKE

Kada sami pravimo svoje proizvode, možemo da kontrolišemo koje i kakve sastojke koristimo, kao i u kakvu ambalažu ih pakujemo.

3. SVE JE BAŠ PO NAŠOJ MERI

Cilj nam je, svakako, da napravimo proizvode koji će biti u potpunosti personalizovani, apsolutno u skladu sa našim specifičnim potrabama i preferencijama. Sastojke ćemo izabrati prema tome šta našoj koži treba, kao i prema tome kakve teksture i mirisi nam najviše prijaju.

4. KORISNO JE ZA TELO, ALI I PSIHU

Korišćenje biljnih sastojaka, pre svega različitih eteričnih ulja, svežih ili sušenih biljaka, hidrolata…, ima i snažno aromaterapijsko dejstvo. Pored toga, sam proces pravljenja kozmetike može biti psihološki veoma zadovoljavajući, u smislu da nam u današnje, maksimalno digitalizovano doba, može pružiti osećaj zadovoljstva što stvaramo nešto sopstvenim rukama. Takođe, pravljenje kozmetike može se shvatiti kao “mindfulness” proces, tokom kojeg ćemo se na sat-dva “isključiti”, odmoriti od razmišljanja o svakodnevnim stvarima, i posvetiti se omiljenom hobiju.

5. ČUVAMO PLANETU

Ambalažu — preporučujemo da bude staklena — možemo koristiti više puta.

6. OBRADOVAĆEMO I DRUGE

Prirodni kozmetički proizvod može biti lepa, kreativna ideja za poklon, posebno ukoliko se potrudimo oko ambalaže: efektna teglica ili kutijica, nalepnica ili tag sa nazivom proizvoda, šarmantno dizajnirano uputstvo za upotrebu i spisak sastojaka itd. Po nama, neodoljiv poklon.

Trudićemo se da teme iz ovog serijala objavljujemo jednom nedeljno — svakog petka, a vi nam oprostite ukoliko ponekad budemo kasnili. Kao što, uostalom, kasnimo i danas, kada post objavljujemo u subotu. Verujemo da ćete nas razumeti jer zar ne živimo svi po nekom užasno užurbanom ritmu, u kojem nedelje, meseci i godine naprosto lete? (Osim toga, pripremamo se i za rođus koji slavimo danas 🙂

Sledećeg petka u serijalu Kako napraviti prirodni kozmetički proizvod očekuje vas priča o nosivim uljima

Advertisements

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s