Vaša koža će vam reći hvala: Trostruki piling od kokosa

— Iva je probala piling — obaveštava me Željko, onako, oprezno, sa nekom čudnom, upitnom intonacijom. Čeka da vidi kako ću reagovati.

— Odlično! — u mom glasu čuje se entuzijazam. Obradovalo me je što je moja četrnaestogodišnjakinja konačno pokazala nekakvo interesovanje za kozmetiku. — Dobro istrljati telo pilingom super je za cirkulaciju, a kokosovo ulje koje sam stavila u njega fantastično je za kožu — trudim se da mu objasnim.

— Ma, neeee! Nije ga koristila za piling, ona ga je… jela. Zapravo, probala je kakav mu je ukus. Pronašla ga je u kuhinji, u teglici, i mislila je da je u pitanju nešto za jelo!

Onaj moj entuzijazam naglo splašnjava. Okej, to već više liči na Ivu. Nije naprasno postala ljubitelj kozmetike.  Srećom, neće se otrovati. U pilingu su sastojci koje inače stavljamo u kolače: kokosov šećer, kokosovo brašno i kokosovo ulje! Zar nije fantastično kada je kozmetika toliko prirodna da slobodno možemo i da je gricnemo?

Ipak, savetujem vam da ovaj jednostavni piling ne koristite u kuhinji, nego pod tušem. Odličan je za jutarnje razbuđivanje — istrljajte se njime žustrim, kružnim pokretima. Obratite pažnju da to uvek činite u pravcu ka srcu. Dakle, kada nanosite piling na noge krenite od članaka ka kolenima, od kolena ka butinama. Kada su ruke u pitanju, od laktova ka ramenima. Trljajte jednu po jednu regiju tela dok se ne istope čestice šećera, a kokosovo ulje ne upije lepo u kožu (dvadesetak sekundi). Nakon toga, piling isperite. Rezultat će biti baršunasta, divno hidrirana koža. I ne brinite — iako piling sadrži kokosovo ulje, nećete biti masni. Možete se obući bez straha da će na odeći ostati fleke. I, na kraju, posebno zadovoljstvo, barem iz mog ugla — na koži će se zadržati miris koji podseća na kolače jer piling ima aromu kokosa i karamela. Savršeno!

Foto: Željko Ubiparip

Trostruki piling od kokosa

Potrebno:

Napomena: Sastojke merite —u posudi za merenje na kojoj je označena mililitraža.

  • 60 ml kokosovog brašna
  • 120 ml kokosovog šećera
  • 80 ml kokosovog ulja
  • Plus: teglica od 350 ml

Priprema:

  1. Otopite kokosovo ulje na pari (u šerpicu s vodom koja se greje na šporetu stavite manju šerpicu u kojoj ćete otapati kokosovo ulje).
  2. U drugoj posudi dobro promešajte kokosov šećer i brašno pazeći da ne ostanu grudvice.
  3. Istopljeno ulje uspite u posudu sa suvim sastojcima pa sve dobro promešajte i – piling je gotov.
  4. Preostalo vam je samo još da ga sipate u teglicu i uživate u njemu svakog jutra.

Napomena: Ovaj piling je za telo — nije pogodan za lice.

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s