Uradi sama: Bombone protiv bola u grlu

Srećom, svi u kući odolevamo sezoni prehlada i gripa, ali smo juče Željko i ja počeli da osećamo grebuckanje u grlu — ništa veliko i strašno, ali neprijatno. Nabavili smo pastile Tantum verde (zapravo, nisu pastile već “lozenge” — tako se zove taj oblik bombona protiv kašlja, sa udubljenjem u sredini). I sve je bilo ok dok mi nije palo na pamet da pogledam sastav tih “lozengi”, i vidim lepo piše “aspartam”. A ja veštačke zaslađivače ne koristim.

Krenem da guglam, saznam da je aspartam sastavni deo i Isla pastila i tu se iznerviram i odustanem od dalje pretrage za proizvodom bez aspartama. Umesto toga, pronađem “uradi sama” recept za bombonice protiv bolova u grlu.

Doduše, i ove bombonice su po svom sastavu — šećer, a dobro znamo da šećer treba izbegavati. Ali, u odnosu na veštačke zaslađivače — koji potpuno “zbunjuju” naš organizam jer su za njega to strane materije, rekla bih da je bolji izbor prirodni šećer, posebno ako pokušamo da se zadržimo na malim količinama.

Sastojci ovih domaćih bombona su — za razliku od onih iz apoteke, jednostavni: šećer, med, sok od limuna, sok od đumbira, mleveni đumbir i mleveni karanfilić. Zašto baš oni?

Med umiruje kašalj. Limun je izvor vitamina C. Đumbir je poznat po antiupalnim svojstvima,  a karanfilić deluje protiv nakupljanja sekreta i takođe se često koristi u lekovima protiv kašlja. Sve jedno bolje od drugoga…

Doduše, postoji i “…ali”, i to ne jedno nego dva.

Prvo, očekujte malo jači tj. ljući ukus. Ako ne podnosite ljuto, smanjite količinu karanfilića, a posebno đumbira, mada budite svesni da ćete tako uneti i manje aktivnih supstanci.

Drugo, bombonice su, zbog meda, prilično lepljive pa ćete na kraju, pre nego što ih spakujete u kutijicu, morati da ih uvaljate u prah šećer da se ne bi zalepile jedna za drugu.

Bombone za grlo ph Zeljko Ubiparip 2.jpg

Sve ostalo je, što bi rekao Džejmi Oliver, “easy peasy”.

Bombonice protiv bolova u grlu

Potrebno:

  • 1 šolja šećera
  • 2-3 kašike limunovog soka
  • 1 kašika soka od đumbira
  • 1/2 kašičice mlevenog đumbira
  • 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
  • 1 kašika meda
  • malo šećera u prahu

Priprema:

  1. U šerpicu usuti šećer pa na najtišoj vatri, uz stalno mešanje, pustiti da se istopi i dobije zlatnožutu boju.
  2. Usuti sok od limuna i sok od đumbira. Sok od đumbira dobija se tako što se đumbir sitno narenda pa se zatim iscedi.
  3. Neprestano mešajući, dodati i mleveni đumbir i karanfilić pa pustiti da masa još malo prokuva, minut ili dva.
  4. Skloniti šerpicu sa vatre i sačekati minut ili dva da se sve malo prohladi, pa umešati med.
  5. Sipati masu u male silikonske kalupe ili jednostavno kašikom spuštati male količine na papir za pečenje. Na našoj fotografiji vidite obe opcije — srcaste oblike dobili smo zahvaljujući kalupima, a okrugle tako što smo puštali da malo mase sa kašike kapne na papir za pečenje i zatim se ohladi.
  6. Kada se bombonice ohlade, obilno ih posuti šećerom u prahu da se ne bi lepile.

Beleška za sledeći put: Napraviti karamele po ovom receptu, pa dodati i kašiku limunovog soka, pola kašičice đumbira i četvrt kašičice karanfilića. Kad isprobam, javljam utisak!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s