Šta je lagom? Učimo osnove!

Zaljubljenost u stil života nordijskih zemalja ne jenjava. Od pomame za  nordic noir serijama (setite se fantastične, dvojezične Bron/Broen, nazvane po mostu koji spaja Kopenhagen i Malme) i romanima (dovoljno je da spomenem Jua Nesbea ili Stiga Larsona), pa do fascinacije skandinavskim enterijerima (za ovo dokaz ne treba tražiti dalje od euforije prilikom otvaranja beogradske Ikeae). Zatim smo, prošle zime, svi naučili šta je hygge – i uživali u trenucima ugađanja sebi, ušuškani ispod ćebenceta sa šoljom čokoladnog mleka u ruci. A sada je tu nova reč, ovog puta švedska, koju treba zapamtiti – lagom.

Photo by Geran de Klerk on Unsplash geran-de-klerk-216686
Photo by Geran de Klerk on Unsplash

ŠTA ZNAČI LAGOM?

Lagom se prevodi kao “prava mera”, ili, kako kaže Ana Brones, autorka knjige Live Lagome: Balanced Living, The Swedish Way – “ni previše, ni premalo”, zapravo “nešto između, umeren izbor između dva ekstrema”.

DA LI JE TO FILOZOFIJA ZA SREĆNIJI ŽIVOT?

Naravno, umerenost kao životni koncept nije ništa novo – isticali su je i stari Latini (“Umerenost u svim stvarima”, Horacije), i budisti (“srednji put”), a i u našem jeziku postoji sintagma “zlatna sredina”. Ali kod Šveđana ovaj koncept kao da je usađen još dublje, u samu psihu nacije i utiče na sve – od ishrane do stila oblačenja, navika, dizajna, odnosa prema životnoj sredini… S obzirom na to da se ova skandinavska nacija nalazi na spisku 10 onih koje sebe opisuju kao najsrećnije na svetu, isplati se pozabaviti se suštinom ovog fenomena i ispitati da li, u skladu s lagom filozofijom, možemo živeti srećnije i zdravije.

Photo by Becca Tapert on Unsplash becca-tapert-357509
Photo by Becca Tapert on Unsplash

KAKO PRINCIPE LAGOMA PRIMENITI NA ODNOS PREMA NEZI

1. Pojednostavite i raščistite

Da li nam je zaista potrebno pet maskara, od kojih koristimo samo jednu, i četiri skoro iste nijanse crvenog ruža? Ako želimo da sledimo lagom filozofiju – ne! Lagom pretpostavlja da živimo samo s onim što nam je neophodno i važno; da pustimo da prostor oko nas ”diše”, umesto da gomilamo stvari. Naučno je dokazano da nered i pretrpanost stvaraju anksioznost.

2. Mejkap minimalizam

Kompletnu šminku, sa sve konturisanjem u stilu Kim Kardašijan, veštačkim trepavicama i noktima, odložićemo za specijalne prilike. Život je prekratak da bismo se time bavili svaki dan. Kvalitetna nega i nekoliko jednostavnih poteza četkicama i prstima, čiji je cilj da istaknu prirodan izgled, učiniće da se osećamo odlično u svojoj koži. Kako izgleda čuveni švedski minimalizam na delu? Evo primera: Glumica Alisija Vikander, rođena u Geteburgu, za svoj svakodnevni look koristi svega dva proizvoda: dnevnu kremu i olovku za obrve!

3. Koristite proizvode sa manjim brojem sastojaka

Ovo je lakše nego što zvuči, jer je u pitanju trend koji je zahvatio beauty industriju: sve je više ”pojednostavljenih” proizvoda, iz kojih su izostavljeni sastojci poput veštačkih mirisa, parabena, sulfata…

Photo by Raphael Andres on Unsplash raphael-andres-430356
Photo by Raphael Andres on Unsplash

Tekst je napisan za magazin “Lepota i zdravlje” i objavljen u oktobarskom broju 2017. godine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s