Karfiol + lešnik: Jesenja kombinacija ukusa koju morate probati

Da li ste čuli za izraz comfort food? To su ona jela koja nam pružaju osećaj utehe, zadovoljstva, bude tople emocije, sećanja iz detinjstva ili nekog drugog perioda života prema kojem smo nostalgični. Ovaj se termin najčešće ne dovodi u vezu sa zdravom ishranom, već sa tradicionalnim, pretežno kaloričnim jelima. Npr. bakina sarma,  mamini njoki sa sirom, novogodišnja čokoladna torta – mmm, toplije mi je oko srca pri samoj pomisli…

Takav efekat ima i ovaj recept. Osećate se totalno “utešeno” kada ga još toplog izvadite iz rerne i iznesete na sto. Naprosto možete da osetite kako se tmuran dan pretvara u ušuškanu jesenju čaroliju. A bonus je to što je u pitanju veoma zdrav prilog uz parče mesa, ili ukoliko ste vegetarijanac, možete ga konzumirati i samostalno. Palo mi je sada na pamet još nešto. Kada sam objavila fotografije ovog jela na društvenim mrežama stigao mi je komentar jedne poznanice da je i ona tog dana za ručak pripremala slično jelo, samo je dodala i oslić iseckan na komadiće. I to mi je zazvučalo kao fantastična ideja koju se isplati isprobati.

Kada malo bolje razmislim, ovo jelo, iako zvuči egzotično, zapravo to uopšte nije — svi sastojci deo su tradicionalne kuhinje našeg podneblja, ali su kombinovani na, za naše pojmove, neobičan način. Odlučila sam zato da mu dodam i malo kumina, kako bih pojačala neskvakidašnju aromu.

Niste ljubitelj karfiola? Ipak probajte. Po ovom receptu, karfiol se ne kuva, već se peče u rerni, što mu daje drugačiju, intenzivniju i slatkastiju aromu, pri čemu je miris — da budem fina 🙂 — manje “upadljiv”. Osim toga, imajte na umu da karfiol sadrži sulforafan, materiju za koju su istraživanja potvrdila da snažno deluje u prevenciji raka. U kombinaciji sa lešnicima bogatim folnom kiselinom i drugim vitaminima iz B grupe, kao i vitaminom E i brojnim mineralima — ovo jelo osim što je “hrana utehe” ujedno je i “hrana kao lek”.

Pečeni karfiol & lešnici sa dresingom od jogurta i kumina

Potrebno (za 4-6 osoba):

  • 1 veća glavica karfiola
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • sveže samleveni biber
  • 1 šolja jogurta
  • 1 kašika pavlake
  • sok i narendana korica jednog limuna
  • 50 g pečenih lešnika
  • 1/4 kašičice kumina
  • šaka rukole
  • sitno narendani kačkavalj (koristila sam punomasni kačkavalj Krstaš, brenda Zapis Tare)

Piprema:

  1. Uključite rernu da se zagrejte na 220ºC.
  2. U međuvremenu, operite karfiol i iscepkajte ga na cvetiće. U velikoj posudi, prelijte ga sa šest kašika maslinovog ulja, posolite, pobiberite i dobro promešajte.
  3. Ispecite lešnik, ukoliko niste kupili već pečeni. Jednostavno ga pecite u šerpici na slaboj vatri (na ringli, bez podmazivanja šerpe) i s vremena na vreme promešajte. Gotov će biti za oko 10 minuta.
  4. U manjoj posudi pomešajte jogurt, pavlaku, kumin, sok i koru limuna i malo soli.
  5. Sve sjedinite: pripremljeni karfiol, preliv od jogurta i krupno iseckane lešnike, pa dobro izmešajte.
  6. Izlijte na plitku tepsiju prekrivenu papirom za pečenje pa pecite oko 20-25 minuta, tj. dok karfiol ne omekša.
  7. Izvadite iz rerne, pa na vrelo jelo narendajte kačkavalj. Pre posluživanja dodajte listove rukole.

Prijatno!

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s