Ponovite za nama: šakšuka!

Možda do sada niste čuli za ovaj specijalitet egzotičnog naziva, ipak, njegov ukus biće vam poznat. U pitanju je pikantnija, začinjenija varijanta sataraša.

Za pripremu ovog veoma jednostavnog jela biće vam potrebno manje vremena nego da upamtite njegovo ime 🙂 Ali, to je tek prva njegova prednost. Drugo je što se sve krčka u jednoj posudi (tiganju) — dakle, nema ni mnogo pranja ni spremanja nakon kuvanja. I treće, ali najvažnije, u pitanju je veoma zdrav obrok koji obiluje proteinima (jaja) i vlaknima (povrće). Pogodno je i za vegetarijance, a i za one koji izbegavaju gluten ili ugljene hidrate.

Uz sve to, ovo je zapravo totalno “low budget” jelo, pogotovo sada, dok još uvek traje sezona paradajza i paprike. Možete ga pripremiti za doručak, ručak ili večeru.

Naravno, da ukus nije fantastičan ne bih ga ovoliko hvalila 🙂

Za pripremu će vam trebati isti sastojci kao za sataraš, plus, nekoliko začina. Ono što, po mom mišljenju, šakšuku izdiže za nekoliko stepenika iznad sataraša jeste način na koji se dodaju jaja. Znate ono kada se pred kraj krčkanja u sataraš umuti jaje? Nikada to nisam volela. Ali, celo jaje poširano u šakšuki potpuno je druga priča. Uostalom, nemojte mi verovati na reč, probajte.

Šakšuka

Shakshuka 1
Evo kako je naša šakšuka izgledala — ovoga puta nismo imali vremena za fotkanje, pa “real stuff” fotka jednostavno nije bila dovoljno dobrog kvaliteta da bude veća — zato smo pozajmili fenomenalnu fotografiju (iznad) sa sajta Unsplash

Potrebno:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • pola kašičice mlevene crvene paprike
  • četvrtina kašičice mlevenog kumina
  • četvrtina kašičice mlevenog korijandera
  • četvrtina kašičice mlevenog belog bibera (izbegnite ako ne volite ljuto)
  • malo soli
  • 1 crni luk isečen na kockice
  • 2 čena belog luka sitno iseckanog
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1 paprika babura
  • 1 paradajz
  • 4 jajeta
  • svež peršun

 

Priprema:

  1. U tiganj sipajte maslinovo ulje, sačekajte da se zagreje pa na blagoj vatri kratko propržite suve začine (osim soli).
  2. Dodajte crni luk. Dinstajte 3-4 minuta.
  3. Dodajte beli luk pa umešajte dve kašike paradajz pirea.
  4. Dodajte papriku isečenu na kockice. Dinstajte nekoliko minuta pa ubacite i paradajz, takođe isečen na kockice. Zalijte sa malo vode (otprilike 1,5 dl), posolite, pa nastavite da dinstate sledećih 20-ak minuta. Povremeno promešajte. Voda treba da ispari i da ostane gust crveni sos.
  5.  Varjačom napravite “udubljenje” u sosu, pa u njega ulijte jaje. Kada dodate sva četiri jajeta, poklopite i dinstajte nekoliko minuta.
  6. Kada su jaja blanširana, isključite vatru, jaja pobiberite, pa pospite šakšuku iseckanim svežim peršunom.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s