Zašto treba da probate čaj od svežih biljaka

ŠipakIz sadašnje perspektive, ne znam zašto sam se toliko iznenadila kada sam naišla na tekst u kojem je pisalo da čaj može da se napravi i od svežih lekovitih biljaka. Do tada sam pod čajem podrazumevala isključivo osušene lekovite biljke. Na primer, čaj se pravi od osušenih listića nane ili bosiljka, a u svežem obliku ove biljke su začini. Blesavo, znam.

Blesavo, jer kada jednom probate čaj od svežih biljaka, shvatite da je neuporedivo ukusniji od onog napravljenog od osušenih. I ne samo to, već čajevi od svežih biljaka sadrže više aktivnih supstanci i etarskih ulja, dakle, snažnije deluju.

Na primer, večeras sam kombinovala svež šipak, ubran na Fruškoj gori tokom jedne od naših vikend-šetnji, i matičnjak koji raste na terasi. Razmišljam kako bi bilo lepo da tokom zime na kuhinjskom prozoru napravim “mini bašticu” sa lekovitim biljem.

Ukoliko uspem da se pozabavim time, svakako ću izabrati nanu, bosiljak, majčinu dušicu i matičnjak jer sveži imaju divan ukus u čajevima. Pored ovih, odlične su i mnoge druge lekovite biljke, recimo, zova, lavanda, ruzmarin, divlji origano (vranilova trava), kamilica… Zatim, koren — poput đumbira, limunova kora (isključivo od organskog limuna) itd.

Moram da napomenem da sam nabrojala biljke koje imaju najprijatniji ukus, mada u svežem obliku u čaj mogu da idu i one gorke ili trpke, ali izuzetno efikasne kod nekih medicinskih stanja. Tu mislim, recimo, na bokvicu, hajdučku travu, slez, koprivu, maslačak, lipu…

Napravite sami svoju idealnu mešavinu — neka vas vodi čulo mirisa, verovatno će i čulo ukusa biti zadovoljno. Možda možete dodati i neke začine, poput cimeta, bibera (u zrnu) ili kardamoma.

Možete napraviti i čajnu infuziju (rastvor). On se dobija tako što se biljke prelivaju vrelom vodom i ostavljaju da stoje duže, ponekad i satima (ili, recimo preko noći) pa se tek zatim procede. Važi opšte pravilo da je najduže vreme (oko 8 sati) potrebno da se napravi infuzija od grančica i korena, za lišće je potrebno minimalno 4 sata, za cvetove dva sata, dok je 30 minuta dovoljno za bobice i semenke. Na ovaj način, naravno, “infuzija” se pravi i od sušenih biljaka.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s