Oh, (Dutch) Baby!

Nova ljubav: Nešto između omleta, američke palačinke i biskvita. Moja verzija ove holandske brze poslastice je bez šećera, sa kukuruznim brašnom i daškom limuna koji je čini – neodoljivom.

Ovo je poslastica koja to zapravo i nije jer ne sadrži nimalo dodatog šećera. Slatkom je čini voće, a sočnom, jogurt. I jedno i drugo dodaje se naknadno, po želji. Jedini “greh” koji ovaj recept sadrži, čak i prema kriterijumima najvećih “čistunaca” u ishrani, jeste malo belog brašna. Sve ostalo čini je savršenim doručkom.

Ne verujete? Proverite sastojke!

20170901_083227

Dutch Baby

Potrebno (za tiganj ili okruglu tepsiju prečnika 24 cm, za 6 osoba):

 • 6 jaja
 • sok od pola limuna
 • bogat prstohvat soli
 • 2 kašike istopljenog maslaca
 • 600 ml mleka/2,5 šolje (cups)
 • 180 g belog brašna/1,5 šolje (cups)
 • 60 g kukuruznog brašna/0,5 šolje (cup)
 • +++ sezonsko voće, sveža menta ili bosiljak, tečni med

Priprema:

 1. Izmutiti jaja (žicom ili mikserom), dodati sok od limuna, so, istopljeni maslac, mleko, belo pa zatim kukuruzno brašno. Ukoliko ste odlučili da dodate svež začin (bosiljak, menta…) ubacite pola planirane količine (po ukusu) u smesu. Masa će delovati prilično retko – ne brinite, takva i treba da bude jer je u pitanju testo nalik onom za palačinke.
 2. Za to vreme u rerni zagrejanoj na 250 stepeni ugrejati tiganj ili okruglu tepsiju. Ukoliko koristite tiganj, molim vas, obratite pažnju na to ima li na njemu i plastičnih delova – naravno, ne bi trebalo da koristite tiganj koji ih ima da se plastika u rerni ne bi istopila!
 3. Kada se posuda u kojoj ćemo peći Dutch Baby ugrejala, izvaditi  je iz rerne, podmazati maslacem, pa usuti masu. Ja sam odabrala da pečem ovu poslasticu u kalupu sa stranicama koje se skidaju. I koristila sam papir za pečenje umesto podmazivanja maslacem, što može biti dobra ideja, ali uzmite u obzir da je masa dosta retka, te da će kalup za pečenje možda propuštati na spoju između dna posude i stranice koja se skida.
 4.  Peći 15-20 minuta, u zavisnosti od rerne.
 5. Čim ga izvadite iz rerne, dok je još vruć, vreme je za dodatke. U sredinu poređajte sezonsko voće i pospite iseckanim začinskim biljem. Secite na kriške, poput torte i servirajte uz jogurt i — za one koji baš ne mogu bez šećera — tečni med.

Napomene:

 • Voće možete i izdinstati kako biste napravili sos/džem. Ili ga možete poređati na poslasticu dok se ona još peče, čim se testo malo stvrdne, recimo, posle 10 minuta pečenja.
 • Da ne zaboravim, evo još jedne nepomene, ovog puta u vezi sa količinom: Ukoliko koristite manji tiganj, količinu podelite na dva. Po originalnom receptu (nemam link jer sam ga pronašla u jednom štampanom magazinu), količina za jednu osobu je pravljena od 3 jaja (i količine svih ostalih namirnica podelite sa dva).  
Dutch baby sa svežim malinama, kupinama, italijanskim bosiljkom, preliven jogurtom

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s