Brzi doručak za razbuđivanje probave

20170718_104755aOvaj doručak je neka vrsta kombinacije zapadnjačke i istočnjačke tradicije: sastoji se od ovsenih pahuljica namočenih u lasiju.

Ako ste se upravo pomislili: Ma, kakav sad lasi – šta je to? – odmah da kažem, neće vam biti potrebne nikakve egzotične namirnice. Slobodno nastavite da čitate.

Lasi je piće koje se na indijskom potkontintentu tradicionalno pije nakon ručka, kao osveženje, ali i za podsticanje probave, kao dajdžestiv. Radi se zapravo o kombinaciji vode, jogurta i začina. Ajurveda, naime, veruje da je konzumiranje čistog jogurta teško za probavu, te se zato on razblažava vodom u razmeri 1:2 (jedan deo jogurta, dva dela vode). Odličan izbor je jogurt obogaćen probioticima ili kefir.

Ovsene pahuljice sa lasijem

Potrebno:

  • Nekoliko kašika ovsenih pahuljica
  • Jedna kašika čija semenki
  • Malo vrele, prokuvane vode (1-2 dl, količina zavisi od količine pahuljica)
  • Otprilike 1 dl jogurta ili kefira
  • Pola kašičice kurkume u prahu

Priprema:

  1. Sipajte ovsene pahuljice i čija semenke u posudu pa ih prelijte vrelom vodom. Ostavite nekoliko minuta da pahuljice i semenke upiju vodu, pa po potrebi dolijte još malo vode.
  2. Dodajte jogurt i kurkumu, pa sve izmešajte.

Napomena: Ovaj doručak treba da jedete mlak – to ćete postići kombinovanjem vrele vode i hladnog jogurta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s