Letnja pravila nege: Antiejdžing plan za period jun – septembar

f00 170331_Mango_Shot_11_284-cmyk
Foto: Mango SS2017

Tokom leta posebno je važno da kožu zaštitimo od dehidratacije, štetnog sunčevog zračenja i – bora.

“Bore se mnogo produbljuju tokom leta”, onako usput, radeći nešto drugo, slušam u jednoj zdravstvenoj emisiji gostovanje dr Ioanne Batsialou, stručnjaka u neoperativnoj estetskoj medicini, mezoterapiji i antiejdžing medicini. Nikada nisam bila preterano zabrinuta za bore, o starenju razmišljam kao o prirodnom procesu i ne planiram da u pogledu pomlađivanja uradim bilo šta radikalnije od mazanja kreme na lice. Ali pomenuta rečenica ostaje “prikačena” negde u mojoj podsvesti. Kopka me malo narednog dana, pa ponovo sledećeg, kao crvić koji iz podsvesti pokušava da dopre do svesti i natera me na akciju. Dr Ioanna nastavlja razgovor s voditeljem: “Uvek je preporuka da se antiejdžing tretmani rade petnaest do dvadeset dana pre odlaska na more. Mnogi ljudi pak misle da je bolje da preko leta ne rade ništa. To je velika greška!
Ne treba čekati da prođe leto – tada lice mnogo dehidrira i koža izgubi dosta u tonusu. Treba pronaći srednje rešenje: raditi biološke tretmane, mezolifting, duboku mezoterapiju – tretmane koji održavaju hidrataciju.”
Iako nemam u planu ništa od navedenog, shvatam da je vreme da revidiram svoj uobičajeni (kućni) režim nege i prilagodim ga letnjem suncu i visokim temperaturama. Pred vama je – u pet stavki – razrađen letnji plan, čiji je zadatak da lice u što je moguće većoj meri, zaštiti. Od dehidratacije, štetnog sunčevog zračenja i – bora.
3 ključne reči:
#hidratacija
#nega (redovna)
#SPF

1. JUTRO

Dan započinjem umivanjem. Volim lagane “umivalice”, na bazi micelarne vode (1). Nakon toga nanosim čak četiri proizvoda: serum (2), antiejdžing negu sa što višim SPF, kremu za područje oko očiju (3) i CC kremu (4) (obavezno biram onu sa SP faktorom 50). Ukoliko znam da ću prvi deo dana provesti na otvorenom, umesto antiejdžing nege nanosim kremu za zaštitu od sunca (za lice), takođe sa SPF 50 (5).
Clipboard01

2. PONETI U TORBI

Tokom letnjih dana nije loše da nam se pri ruci nađe termalna voda u spreju, za instant osveženje i hidrataciju, kao i balzam za usne sa zaštitnim faktorom (6). Veoma je važno imati na umu da SPF nema dejstvo celog dana. Ako smo ga naneli ujutro, tokom dana potrebno je obezbediti koži novi sloj zaštite. Kada smo našminkane, savršeno su praktični za to mineralni puderi sa četkom (7).
BeFunky Collage

3. NOĆ

Naravno, skidanje šminke i čišćenje lica uvek je najvažnije. Šminku obično uklanjam micelarnom vodom i tonikom, koji ima blago eksfolijativno dejstvo (8), kako bih uklonila sloj mrtvih ćelija, kao i sprečila dalji razvoj depigmentacija. Nakon toga, koristim serum (9), koji je jači i bogatiji od onoga koji upotrebljavam ujutro. Sledi noćna krema i krema za područje oko očiju. Obe, naravno, sa antiejdžing dejstvom. Kad god imam vremena,
prilikom nanošenje noćne kreme izmasiram lice.
BeFunky Collage 1

4. JEDNOM NEDELJNO

Maska za lice, jer je kožu s vremena na vreme potrebno posebno počastiti. To može biti i
maska napravljena u našoj kuhinji, sa sastojcima poput meda, jaja, pavlake, limuna…
sonja-langford-313
Foto: Sonja Langford /unsplash.com

5. SAVET PLUS

Sjaj je jedan od najaktuelnijih mejkap trendova. Srećna okolnost – zato što ide ruku pod ruku s antiejdžing efektom. Jer blistava koža deluje mlađe. Zato ne štedim na hajlajteru (10, 11, 12).​
BeFunky Collage 2
Kolumna je napisana za magazin Lepota i zdravlje, broj 06/17.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s