Dosije “začini”: Kako iskoristiti vezicu mirođije

cvet mirodjije, mirodjija, dill, photo zeljko ubiparip 1Ova nežna biljka sa finim, žutim cvetom u našim krajevima koristi se najčešće na dva načina: pri kiseljenju turšije ili za “beli sos”. S obzirom na to da ima brojne zdravstvene benefite – reguliše varenje, pomaže pri nesanici, smiruje menstrualne grčeve, ujednačava nivo šećera u krvi… (više o korisnim dejstvima mirođije na naš organizam čitajte ovde) – dobro bi bilo da što češće bude zastupljena u našoj ishrani, bez obzira na način koji za to odaberemo.

Zato smo, dok smo pripremali sos od mirođije za ručak, malo istraživali o ovom začinu. U tekstu ispod pronaći ćete osnovne podatke o njemu, različite načine na koje ga možemo koristiti i, na kraju, naravno, recept za naš sos.

Šta je mirođija

Mirođija ili kopar je biljka poreklom iz jugozapadne Azije i Indije, međutim, raste širom sveta. Lako ju je uzgojiti i u kućnim uslovima, na balkonu ili prozoru. Stabljike mirođije prilično su čvrste, dok su listići nežni. Može se koristiti i sušena, međutim, tada njen ukus nije toliko jak.

Ukus: Slatkasto-ljutkast u početku, blago opor na kraju.

Šta kaže ajurveda: Mirođija umiruje vata i kafa došu, a”pojačava” pitu.

Najpopularnija upotreba: U sosovima; za dodavanje arome kiselim krastavcima i turšiji.

cvet mirodjije, mirodjija, dill, photo zeljko ubiparip
Foto: Željko Ubiparip

U koja jela dodati mirođiju

Ne treba se ravnati po onoj poslovici “svakom jelu mirođija”, ali je svakako možemo koristiti mogo češće nego što smo, u našim krajevima, tradicionalno navikli. Probajte da je dodate u marinade za različita mesa ili ribu. Njen ukus se divno slaže uz korenasto povrće – pospite njome pečeni ili kuvani krompir, šargarepu, paštrnak… Odličan je dodatak mešavinama zelenih salata, npr. osvežavajući ukus mirođije savršeno će se uklopiti uz slatkastu putericu i oštru rukolu. Mirođiju dodajte i u različite prelive za salate na bazi jogurta. Napravite pikantan namaz dodavanjem mirođije u krem-sir. Pospite je preko grčke salate…

Koji god način da odaberete (osim ako je u pitanju marinada), mirođiju uvek dodajte na kraju pripreme. U suprotnom bi vas mogla iznenaditi činjenica da njen, inače, jak ukus veoma brzo nestane.

Recept: Sos od mirođije

Odmah da naglasimo, ovaj tip umaka, čija je baza bešamel sos, prema načinu pripreme baš i ne spada u grupu zdrave hrane, ali ako ga koristimo da bi dao aromu (zdravom) glavnom jelu, ako ga ne jedemo u velikim količinama, niti često, ako ga malo prilagodimo kako bi bio nutritivno kvalitetniji, a posebno – ako uživamo u njegovom ukusu, što se nas tiče, dižemo palčeve za ovaj sos. Priprema je jednostavna i brza, a rezultat – gastronomski užitak.

sos od mirodjije, mirodjija, dill, photo zeljko ubiparip
Foto: Željko Ubiparip

Sastojci:

  • 1,5 kašika gija (može i puter ili mast – ako volite ukus)
  • 1,5 kašika brašna
  • 4 dl mleka
  • malo soli
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića
  • pola vezice mirođije
  • 1 kašika jabukovog sirćeta

Na masnoći kratko propržiti brašno (nekoliko sekundi, ne sme da požuti). Doliti polovinu mleka, pa dobro promešati žicom, kako se ne bi napravile grudvice. Posoliti, narendati muskatni orašćić, pa doliti ostatak mleka. Ponovo dobro promešati žicom. Uz stalno mešanje, na tihoj vatri, pustiti da sos provri. Kada se zgusne, dodati naseckanu vezicu mirođije i jabukovo sirće. Sve dobro promešati, skloniti sa vatre. Servirati dok je toplo. Savršeno se slaže uz meso i povrće koje ste izvadili iz domaće supe.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s