Maslac i ulje u vašoj kafi? Šta je Bulletproof kafa i kako da je napravite

Bulletproof kafa 1
Foto: Željko Ubiparip

Ako upravo pijuckate svoju šoljicu Bulletproof, ili puter kafe, kako je još nazivaju, ovo nije tekst za vas – verovatno već znate dovoljno o ovom napitku. O ovoj kremastoj, kaloričnoj kafi mnogo se priča poslednjih nekoliko godina, ali tek je sada njena popularnost postala tolika da se gotovo može reći da je ušla u mainstream među ljubiteljima wellnessa i zdrave ishrane.

Međutim, ukoliko niste nikada probali Bulletproof kafu, a ideja da ubacite kašičicu maslaca u svoju šoljicu prve jutarnje na vašem licu izaziva bolnu grimasu, nastavite da čitate – vreme je da saznate više o tome zašto je ova kafa stekla toliko fanova. Možda promenite mišljenje…

Šta je Bulletproof kafa?

U pitanju je filter kafa izblendirana sa malo (organskog) putera i nečega što se zove MTC ulje, gde skraćenica MCT dolazi od engleskog naziva (middle chain tryglicerides) za srednjolančane trigliceride (ili tigliceride srednjeg lanca), koji se nalaze u kokosovom i palminom ulju.

Bulletproof® coffee je zapravo brend kafe koji je 2010. godine osnovao Dejv Esprej, preduzetnik iz Silkonske doline. Dejv se, kako urbana legenda kaže, “bukvalno podmladio” nakon što je na Tibetu počeo da pije čaj sa puterom od mleka jaka, i to iskustvo ga je inspirisalo da osmisli i zaštiti prava za svoj brend kafe. Koji sastojci idu u originalnu Bulletproof kafu proverite ovde. Recept za našu verziju ove kafe (a bilo bi ispravnije da je zovemo jednostavno puter-kafa, međutim, ipak nam se naziv Bulletproof više dopada 🙂 ), biće prilagođena našim uslovima, tj. izboru namirnica koje možemo pronaći u svakom malo većem marketu u Srbiji.

Naš recept za Bulletproof kafu

Sastojci:

1.5 dl nezaslađene kafe po izboru (nes, filter, turska…)

1 kašičica maslaca ili gija

1 kašičica kokosovog ulja

1/4 kašičice cimeta

Priprema:

    1. Uliti u blender malo vrele vode i poklopiti. Cilj je da ugrejemo blender.
    2. Skuvati kafu. Prosuti vodu iz blendera i uliti vrelu kafu. Napomena: Ako koristite tursku kafu, procedite je kroz gustu cediljku (za čaj).
    3. Dodati maslac ili gi, kokosovo ulje i cimet i sve zajedno izblendati oko 30 sekundi. Napomena: Probali smo s maslacem i gijem i više nam se dopalo s maslacem – kremastiji je pa se kafa lepše peni i blažeg je ukusa. Idealno bi bilo da kupite maslac od organskog mleka.
    4. Usuti u šolje i uživati. (Uh, još jedna napomena: Cimet je opcioni dodatak. Ako ne volite ukus, nemojte ga stavljati, a možete eksperimentisati i sa drugim dodacima: kardamomom, malo crne čokolade, ljutom papričicom…)
Bulletproof kafa 2
Foto: Željko Ubiparip

Kako ova kafa deluje na organizam?

Ljubitelji ove kafe tvrde da im ona daje energiju i mentalnu jasnoću, sposobnost da se lakše fokusiraju. Ne izaziva kiselinu u želucu. Neki tvrde da energija iz ove kafe može da nas “drži” i do šest sati, pri čemu nećemo osećati glad te tako doprinosi mršavljenju.

Kakav joj je ukus?

Svima koji se i dalje mršte na pomisao o masnoći u kafi, savetujemo da prvo probaju. Ukus joj je poput ekstrakremaste kafe s mlekom.

Kolika je njena kalorijska vrednost?

U zavisnosti od toga koliko maslaca i kokosovog ulja sipate u nju, Bulletproof kafa može da ima između 200-500 kalorija i 45 do 65 grama masnoće. Po broju kalorija to je otprilike kao da ste popili toplu čokoladu. Zapravo, dodavanje maslaca u kafu slično je dodavanju slatke pavlake.

Da li Bulletproof kafa može da zameni obrok?

Nikako. Ova kafa u svom sastavu sadrži samo masnoće, dok izbalansiran obrok treba da nam omogući unos i proteina, ugljenih hidrata i vlakana.

Sve to znate, ali i inače ne doručkujete već samo popijete kafu? Šta da vam kažemo, u tom slučaju možda je bolje popiti Bulletproof kafu nego običnu.

Da li od ove kafe mogu da se ugojim?

Neki nutricionisti upozoravaju na to da je unos veće količine masnoće poželjan ukoliko ste na LCHP dijeti (malo ugljenih hidrata, a mnogo proteina). Međutim, ukoliko je vaša ishrana bogata ugljenim hidratima i šećerima, postoji mogućnost da će organizam uskladištiti masti iz kafe. Ukratko, ne kombinujte ovu kafu sa kiflom ili kroasanom za doručak.

Kafa u zrnu
Foto: Željko Ubiparip

Rezime?

S obzirom na to da je divnog ukusa, lako je “navući” se na ovu kafu. Ipak, naša preporuka jeste da vam to ne bude “kafa za svaki dan”, već “kafa za specijalne prilike”, npr. tokom onih dana kada intenzivno trenirate ili kad je period između dva obroka duži nego obično.

Da li treba da je probate?

Definitivno! Pripremite blender i pozovite drugarice.

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: