Totalno cool doručak: Sladoled!

Sladoled sorbe od jagoda_ZEL0849amala
Foto: Željko Ubiparip

Ideja je zapravo veoma jednostavna: Sve što treba da uradite jeste da u modlicama zamrznete sastojke omiljenog muslija ili smutija (pa čak i kafe!) pa da dobijete mlečni sladoled, sorbe ili ledenu kafu… Evo recepta od kojeg smo mi krenuli, a celo leto je pred nama za nove eksperimente u kuhinji.  Ah, da – tu su i neki od recepata koje smo pronašli “šetajući internetom”, koji su nam se toliko dopali da ćemo ih sigurno isprobati…

Sladoled sorbe od jagoda_ZEL0835amala.jpg
Foto: Željko Ubiparip

Vitamin C na štapiću

Baza našeg sladoleda su jagode – bogate vitaminom C. Evo šta vam je potrebno:

Sastojci:

  • 1/2 kg jagoda
  • malo sirupa od zove
  • malo balzamiko sirćeta
  • sveži bosiljak

Priprema (vreme pripreme 10 minuta + 4 sata za zamrzavanje):

  1. Očistiti peteljke i dobro oprati jagode.
  2. Smestiti jagode u blender. Doliti malo sirupa od zove, toliko da “prekrije dno”, tj. da bude dovoljno tečnosti u blenderu da možete da umutite jagode.
  3. Doliti malo balzamiko sirćeta (otprilike kašičicu) i listiće bosiljka, pa sve dobro izblendati.
  4. Uliti sorbe u kalupe, staviti ih u zamrzivač na najmanje 4 sata.
  5. Da biste sladolede lakše izvadili iz kalupa, stavite kalupe u toplu vodu na desetak sekundi.
  6. Prijatno!

Napomene:

  • Dodati šećer iz sirupa od zove može da se izbegne ukoliko želite 100% “clean eating” sladoled, ali prednost sirupa jeste što daje sladoledu (pored divne arome zove koja je u pozadini ukusa jagode) kremastu teksturu i sprečava stvaranje kristalića leda. Ukoliko ipak ne želite nimalo šećera, možete u blender doliti malo kokosove vode, mleka, čaja od nane… Pustite mašti na volju.
  • Nemojte da vas “zbuni” balzamiko – neće učiniti ukus previše kiselim već će intenzivirati aromu, daće joj dubinu.
  • Bosiljak možete zameniti drugih svežim začinom – nana ili matičnjak (limunska trava) takođe bi se savršeno slagali.

5 recepata za doruč… pardon, sladoled, od kojih ide voda na usta:

1. Musli sladoled sa bloga iheartnaptime.net – Trebaće vam jogurt, bobičasto voće, granola i med:

IMG_0050
Foto: iheartnaptime.net

2. Čija puding kao baza za sladoled, as seen on thelittleepicurean.com – Pripremite kivi, kokosovo mleko, čija seme…

Kiwi-Coconut-Chia-Popsicles
Foto: thelittleepicurean.com

3. Tropski sladoled od avokada by jerryjamesstone.com – Još jedan osvežavajuće zeleni  recept, sa detaljnim uputstvom, za koji će vam trebati avokado, limeta i listići estragona:

Tropical-Avocado-Popsicle-5-620x892
Foto: jerryjamesstone.com

4. Turska kafa u formi sladoleda, ideja sa bloga theviewfromgreatisland.com – Za one koji preskaču doručak (ne, to nije zdravo, ali kome se ne dešava?!):

Turkish-Coffee-Popsicles-13
Foto: theviewfromgreatisland.com

5. Sladoled s ukusom borovnice i vanile by jacquelynclark.com – Kombinacija ukusa koja zvuči kao odlična ideja:

blueberry-vanilla-breakfast-popsicles_1
Foto: jacquelynclark.com
Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s