Kako farbanje kose utiče na kožu glave? I kakve inovacije donosi Vichy Dercos #beautynews

alex-holyoake-105660
Foto: Alex Holyoake via unsplash.com

Neke žene nanošenje boje podnose savršeno. Ostale – tačnije 660 miliona njih širom sveta, prema statistici koju donosi Vichy – pate prilikom svake promene boje, jer proces farbanja može biti agresivan prema koži. Šta možemo da učinimo ukoliko i mi pripadamo ovoj drugoj grupi? Vichy Dercos razvio je dva inovativna proizvoda čiji je cilj upravo očuvanje zdravlja kože glave.

Na koji način boja za kosu može negativno delovati na kožu glave?

Neki sastojci proizvoda za farbanje sadrže slobodne radikale koji oksidiraju kožu glave. Metabolizam ćelija kože se menja i usporava. Koža se obnavlja sporije i manje efikasno. S druge strane, bazni pH boje za kosu (9,5) stvara neravnotežu u pretežno kiseloj sredini kože (pH 5). Izložena ovoj neprikladnoj pH vrednosti, koža burno reaguje, što izaziva osećaj neprijatnosti, pa i vidljive iritacije. Osim toga, izloženost baznom proizvodu može da promeni lipidnu barijeru rožnatog sloja kože.

Elisa Simonpietri, naučna direktorka Vichy Internationala, pojasnila je kako farbanje utiče na osetljivost temena: „Neki hemijski sastojci koji čine osnovu preparata za farbanje kose, prvobitno su osmišljeni i za nanošenje na kožu glave. Međutim, kad je teme u dužem kontaktu sa takvim molekulima, posledice mogu biti promena u kvalitetu hidrolipidne barijere i disbalans pH vrednosti kože glave.“ Simonpietri je dodala da je koža temena vrlo osetljivo područje, zbog toga što sadrži mnoštvo nervnih završetaka. Napadajući baš taj osetljiv deo kože, farbanje može da izazove osećaj neprijatnosti, svraba ili, još gore, perutanje kože ili alergije. Nekad se dogode trenutne reakcije, budući da direktnu agresiju na kožu mogu vrlo brzo da proprate osećaji neprijatnosti i svraba. S druge strane, iziritirano teme može da postane i osetljivije nego teme pod normalnim uslovima. Zato, usled ponovljenih farbanja, koža može postati sve krhkija, što dalje vodi do intenzivnijih reakcija ili alergija.

1
Foto: PR

#BeautyNews: Dercos donosi dve inovacije za osetljivu kožu glave

1. Dercos krema za pranje i umirivanje kože glave – za farbanu kosu

Ovo je prvi put da je neki proizvod za pranje kose u jednom potezu uspeo da umiri kožu glave, istovremeno pojačavajući boju kose, kažu iz Vichyja. Odlikuju je hipoalergenska kremasta tekstura visoke podnošljivosti i formula bez sulfata koja čisti kosu bez skidanja boje (tehnologija blagog penjenja). Bez parabena i boja, formula sadrži Sensirine i Madecassoside, dva najnovija aktivna sastojka koje je razvio Dercos, a koji odmah umiruju kožu. Teme glave je iznova uravnoteženo svakim novim nanošenjem, čime osetljiva koža postaje normalna. (Cena: 1.743 din.)

2. Dercos serum za kožu glave

Izuzetno lagan i brzo upijajući, ovaj serum se koristi svakodnevno za umirivanje kože glave oslabljene farbanjem, kao i protiv raznih drugih svakodnevnih mikroagresija. Efikasan u slučaju krize, može se naneti i kao intenzivan tretman za normalizaciju kože temena koja je pod stresom. Kosa nakon nanošenja ne mora da se pere, a njegova sveža, nemasna i nelepljiva tekstura brzo nestaje, ostavljajući samo intenzivan osećaj olakšanja. Zahvaljujući izmerenom smanjenju crvenila i iritacije, poboljšanje u transepidermalnom gubitku vode – dakle i kvalitetu funkcije kožne barijere – i porastu nivoa hidratacije, izuzetno umirujući serum postepeno pretvara osetljivu kožu glave u normalnu. (Cena: 2.214 din.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s