Ružičasti ananas? Postoji! A evo i šta treba da znate o njemu

01
Foto: Instagram / @gourmandgourmet

Ako volite Instagram i uživate u skrolovanju kroz dugački niz fotografija na ovoj društvenoj mreži, postoji poprilična verovatnoća da ste već videli i ružičasti ananas. Možda ste u prvi mah pomislili da je u pitanju neki dobar foto-filter? Mi jesmo.

Međutim, ne, ne radi se o filteru, ružičasti ananas zaista postoji.

Ali, nije ga stvorila priroda.

Na varijaciji ananasa nazvanoj Rosé, kompanija za proizvodnju i distribuciju hrane Del Monte Fresh radi od 2005. godine, da bi u decembru prošle godine od američke Uprave za hranu i lekove dobila dozvolu za prodaju ružičaste voćke koja se uzgaja u Kostariki i na Havajima.

Instagrameri su oduševljeni izgledom (pogledajte fotke sa heštegom #pinkpineapple) i gotovo niko ne komentariše činjenicu da je ovaj “lepotan” genetski modifikovan.

Clipboard02 a
Foto: Instagram / @louisamcneill

Ružičasti ananas svoju nijansu duguje likopenu – biljnom pigmentu koji daje boju paradajzu i lubenicama, a koji je genetskim inženjeringom dodat u DNK običnog, žutog ananasa. Proizvođač reklamira novi ananas i tvrdnjom da je, upravo zahvaljujući likopenu, ova voćka sada još slađa.

Prema nekim podacima, 80% industrijski proizvedenih prehrambenih proizvoda u SAD sadrži genetski modifikovane sastojke, a čak 95% useva soje i 90% kukuruza je GMO. S obzirom na to da je, dakle, GMO postao pravilo, a ne izuzetak, isti izvor navodi da u SAD čak nije ni zakonski neophodno da se na ambalaži posebno istakne činjenica da proizvod sadrži genetski modifikovane sastojke.

Što se nas tiče, srećni smo što je Srbija, i zvanično, još uvek zemlja bez GMO – i nadamo se da će tako i ostati. I rado ćemo staviti filter na fotku žutog ananasa kojeg je stvorila majka priroda kada poželimo da ga fotkamo za Instagram.

Recept za superukusan smuti koji podstiče probavu – sa žutim ananasom – pronaći ćete ovde.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s