Da li kurkuma može pomoći da zubi budu belji? (Ne, ne šalimo se, i da, testirali smo!)

lesly-b-juarez-220845
Foto: Lesly B. Juarez / unsplash.com

Svi već znamo da je kurkuma lekovita – ovaj začinski koren ima antiinflamatorno dejstvo, tj. bori se protiv zapaljenskih procesa u organizmu. Ali, takođe, svi koji su probali da uvrste kurkumu u svoj jelovnik znaju i to da s njom treba pažljivo rukovati – ako ne želite narandžastožute fleke svuda po kuhinji. Međutim, izgleda da postoji nešto što kurkuma ne boji, a to su – zubi. Štaviše, sudeći po brojim iskustvima na koja ćete naići na internetu – kurkuma ih izbeljuje (totalno suprotno od logike, ali da, dobro ste pročitali).

Nakon što smo pogledali ovaj video beauty blogerke Fare Dukai, koja objavljuje “uradi sama” beauty sadržaje, zapitali smo se kako zapravo na zube deluje kombinacija sastojaka kurkuma + kokosovo ulje, koju je Fara iskoristila da bi napravila prirodnu pastu za izbeljivanje. Pošto Farini zubi nikako ne deluju kao da su izbeljeni isključivo prirodnim metodama, odlučili smo da pastu testiramo i sami, pre nego što vam predložimo da i vi probate.

Dejstvo kurkume i kokosovog ulja na zube

Kada je u pitanju kokosovo ulje, prvo na šta smo pomislili bilo je da smo već čuli za “mućkanje ulja” u ustima, metodu koja je, po ajurvedi, proces čišćenja od toksina, koji se odvija preko sluzokože usne duplje (više o tome pronaći ćete ovde). Kokosovo ulje, pored toga, redukuje zubni plak i deluje protiv bakterija koje izazivaju karijes i bolesti desni.

Kurkuma, kao što smo već pomenuli, deluje protivzapaljenski, a ima i antibakterijsko dejstvo. Takođe, njena praškasta tekstura blago će ispilingovati površinu zuba (vredi probati i varijantu paste koju će činiti kokosovo ulje + soda bikarbona).

Recept za “zubnu pastu” od kurkume

Veoma je jednostavan. U kašičicu kokosovog ulja dodajte pola kašičice kurkume u prahu i promešajte. Važno je da kokosovo ulje bude u čvrstom, a ne u tečnom stanju, pa ga možete pre upotrebe na neko vreme staviti u frižider.

20170520_080613 (2)
Foto: Privatna arhiva

Zube na uobičajen način istrljate ovom pastom, te nakon trljanja sačekate nekoliko minuta da kombinacija sastojaka dodatno deluje u vašim ustima. Ukoliko se slučajno desi da malo “paste” progutate – bez panike, sastojci su lekoviti.

Nakon toga, zube isperite, a ukoliko ne volite ukus kurkume, možete ih oprati pastom za zube koju i inače koristite.

Rezultati testiranja kurkumine paste

Odmah da saopštimo najvažnije – kurkuma vam zaista neće ostaviti žute tragove po zubima! Nakon ispiranja, zubi će biti beli, štaviše, možda će vam se činiti da su i belji nego što su bili pre pranja – ali to je verovatno optička varka, tj. rezultat činjenice da ste ih prethodno trljali žutim pastom.

Da li svakodnevno pranje zuba kombinacijom ova dva sastojka zaista može dovesti do izbeljivanja – ne možemo da tvrdimo (ovaj recept smo isprobali, za sada, samo jednom). Ono što možemo da potvrdimo jeste da je sámo pranje prijatno (oseća se blag ukus kokosa i kukrume), a nakon ispiranja u ustima ostaje osećaj svežine. Imamo nameru da  s vremena na vreme ponovimo ovaj proces.

Loše strane: Naravno, postoje i one. Pripremite se na to da ćete nakon upotrebe četkicu moći da bacite jer će biti potpuno žuta. (Možda je možete ostaviti da vam služi specijalno za pranje kurkuminom pastom.) Takođe, pripremite se i na detaljno ribanje lavaboa, jer će i on biti žut.

Ali, vaše zube kurkuma zaista neće obojiti u žuto!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s