5 signala koji otkrivaju da vam je potreban digitalni detoks

Da li ste se ikada osetili loše gledajući sve te savršene fotografije na Instagramu? Možete li da se prisetite kako je izgledao vaš život ranije, u onom “davno prošlom vremenu”, kada niste razmišljali o šerovanju i lajkovanju na Fejsbuku? Dok još nije važilo pravilo “ono što nije na društvenim mrežama, kao da se nije ni desilo”. Da li uopšte možete da zamislite da fotku jednostavno objavite, a da pre toga ne provedete ni dva minuta obrađujući je?

Da li se ponekad zapitate kakav bi bio život bez društvenih mreža?

william-iven-8515
Foto: William Iven / unsplash.com

Najvažnije od svih pitanja koje treba sebi da postavimo u vezi s tim kakav uticaj društvene mreže imaju na naš život jeste sledeće: Da li uživam u deljenju sadržaja na društvenim mrežama, sklapanju novih onlajn poznanstava, konverzacijama s nepoznatim ljudima? Ako je vaš odgovor “ne”,  razmislite: možda je upravo sada pravo vreme za digitalni detoks. Ukoliko niste sigurni, tj. imate onaj love-hate odnos prema društvenim mrežama, pročitajte tekst do kraja i proverite možete li kod sebe da prepoznate neke od sledećih signala. Oni ukazuju na to da je došao trenutak da elegantno iščeznete sa društvenih mreža, barem na neko vreme.

1. Osećate bolove u zglobovima, leđima ili vratu

Zažmurite nekoliko minuta i oslušnite svoje telo. Osećate li bol ili napetost? Zauzimate li neprirodan položaj dok koristite telefon, tablet ili računar?

2. Osećate potrebu da negde odete samo da biste to pokazali na Instagramu

Da se vratimo na pitanje s početka teksta. Osećate li se loše ili nesigurno poredeći svoj život sa Instagram profilima ljudi koje pratite? Primećujete li da postajete ljubomorni, uznemireni ili jednostavno iznervirani dok gledate njihove fotke? Ukoliko ste počeli da poredite svoj život sa životima drugih, umesto da vas njihove fotografije jednostavno inspirišu, možda je pravo vreme da dobro razmislite da li vam društvene mreže u životu pomažu ili odmažu.

Ako ono što postavljate na društvene nije autentični odraz vaše ličnosti, već trošite vreme kako biste kreirali nekakvu savršenu onlajn personu – vreme je za preispitivanje!

3. Potrebno vam je više od 30 minuta da “skockate” post

Osim ukoliko je u pitanju zaista dugačak post, verovatno samo previše razmišljate o njemu. Da li ste pod stresom kada postavljate svoj sadržaj na društvene medije? Kakav je osećaj ukoliko čitavog dana ne koristite društvene medije? Ako ono što postavljate nije autentični odraz vaše ličnosti, već trošite vreme kako biste kreirali nekakvu savršenu onlajn personu – vreme je za preispitivanje! Zašto to radite?

4. Zbog društvenih medija zanemarujete druge obaveze

Koliko vremena zapravo provedete na društvenim medijima? Postoje li neke druge stavke na vašoj listi “uživanje i razbibriga”, koje nikako ne stižete da realizujete? Recimo, kafa sa drugaricom iz srednje škole, odlazak na masažu, knjige koje ne stižete da pročitate…?

5. Osećate da ne radite ono što želite

Da li vas društveni mediji usrećuju, inspirišu, povezuju sa vašom svrhom i grade zaista ispunjavajuće odnose sa ljudima koji vam se istinski dopadaju? Ukoliko to nije slučaj, šta je to što treba da pružite sebi da biste osetili svoju pravu vrednost, da biste onome što radite, i ljudima oko vas, mogli neometano da date svu svoju ljubav?

Napomena: Cilj nije da vas odgovori na ova pitanja navedu da se potpuno isključite iz digitalnog sveta (što je, uostalom, u današnje vreme, nemoguće), već pre svega da još jednom proverite šta je to za čime vaše srce zaista žudi.

Digitalni detoks može biti jednostavan proces – na primer, nekorišćenje društvenih mreža tokom jednog dana. Ili može potrajati duže – nedelju, mesec, koliko god je vama potrebno. Važno je da to bude ono što će odgovarati vašim vrednostima i pogledima na svet.

Tekst je napisan za portal Lepota i zdravlje.

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s