P&O: Šta je 4P ili kako će izgledati antiejdžing medicina budućnosti?

Travis Seera pexels-photo-188691
Foto: Travis Seera / Pexels Photo

Kada se pomene “antiejdžing”, mnogima je prva pomisao usporavanje starenja. Ali šta ako vam kažemo da je suština novog pogleda na antiejdžing medicinu zapravo prevencija bolesti i dug i zdrav život pacijenata, a ne “brisanje bora”? Novinarka emisije Infoklinika razgovarala je sa dr Klodom Daleom, predsednikom Svetske asocijacije antiejdžing medicine.

Infoklinika: Većina nas smatra da je antiejdžing neka vrsta ulepšavanja, prvenstveno estetska hirurgija. Ali, šta antiejdžing zapravo predstavlja u svetu?

Dr Klod Dale: Antiejdžing predstavlja internu medicinu, dakle, medicinu koja se bavi unutrašnjim organima i celokupnim telom čoveka. Ona daje odlične rezultate time što produžava život ili skraćuje bolest. Ukoliko ne brinete o sopstvenom zdravlju, u smislu u kojem to antiejdžing čini, bolest može da traje deset, dvadeset pa čak i trideset poslednjih godina života. Antiejdžing medicina može da pomogne da čovek stari zdravo.

Infoklinika: Da li to znači da antiejdžing medicina može da prevenira neke  od teških bolesti, poput tumora?

K.D.: Upravo tako. Ova medicina podrazumeva 4P. Ona je preventivna i sa njom sprečavamo bolesti. Takođe je i prediktivna, odnosno predviđamo da li će se neka bolest javiti. Personalizovana je, jer se svako posmatra kao individua. Participativna je, zbog toga što pacijent sarađuje sa doktorom i učestvuje u kreiranju terapije. Na taj način sprečavaju se bolesti kao što je dijabetes, Alchajmerova bolest, razne vrste kancera…

Infoklinika: U kojim zemljama se za sada primenjuje antiejdžing medicina?

K.D.: Najprisutnija je u najrazvijenijim zemljama. To su SAD, zatim Japan, koji ima malo drugačiju filozofiju, Francuska, Engleska, Belgija…

Ova medicina podrazumeva 4P. Ona je preventivna i sa njom sprečavamo bolesti. Takođe je i prediktivna, odnosno predviđamo da li će se neka bolest javiti. Personalizovana je, jer se svako posmatra kao individua. Participativna je, zbog toga što pacijent sarađuje sa doktorom i učestvuje u kreiranju terapije.

Infoklinika: Koji su efekti antiejdžing medicine?

K.D.: Rade se specifični hormoni, vitamini, gleda se kakvo je stanje tih elemenata u organizmu – mi ih usaglašavamo, dovodimo u balans, i to zapravo predstavlja terapiju. Ona traje ceo život, a na tri do šest meseci trebalo bi raditi analize kako bi se to prekontrolisalo. Ipak, cilj je ravnoteža koja će trajati do kraja života.

Intervju sa dr Klodom Daleom, kao i druge teme najnovije emisije Infoklinika pogledajte u videu ispod.

Tekst je napisan za rubriku koju na portalu Lepota i zdravlje realizujemo u saradnji sa emisijom Infoklinikakoja se emituje nedeljom od 11 sati na kanalu Pink 3.

Pročitajte i… P&O: Kako zaustaviti škripanje zubima u snu?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s