Kuvanje kao meditacija


Prenosimo tekst sa inspirativnog bloga Live The Process – obavezno zavirite. Već i sam pogled na dizajn i fotografije prava je poslastica.

Tekst: Monte Farber & Amy Zerner

Nakon nekoliko decenija proučavanja meditacije, nametnuo se jednostavan, filozofski odgovor na komplikovano pitanje o našoj svrsi na ovoj planeti: Smisao života je dati životu smisao.

“Kako da životu dam smisao?”, nameće se kao sledeće pitanje. Odgovor na njega ste vi; ili, preciznije, ono što vi činite sa svojim životom. Svako od nas suočava se s ovim izazovom, kao i s drugim izazovima svakodnevice, tako da se čini da su pokazivanje nežnosti i saosećanja prema drugima, ali i prema sebi, smislen način da se živi. Svi smo povezani i svima nam je potrebna pomoć na našem putu.

Za one među nama koji imaju želju i način, dobar put je pružanje opipljive pomoći drugima, lečenje, volonterski rad ili profesija posvećena nekom višem cilju. Međutim, čak i kada vodimo život u skladu sa sopstvenom definicijom smisla, faktor stresa na poslu neizbežan je i on uzima danak kada su u pitanju naš um, telo  duh. Zato, meditacija je ključ.

“Smisao života je dati životu smisao”

Šta je meditacija kuvanjem? Za većinu ljudi, reč “meditacija” povezna je sa mističnim tehnikama koje moraju biti izvedene u skladu sa drevnim pravilima, i moraju se primenjivati godinama pre nego što se pojave prvi obećani benefiti — savršeno usklađeno telo i um i, po mogućstvu, direktna veza sa najdubljom suštinom našeg bića. Međutim, meditacija zapravo znači biti prisutan u trenutku, šta god da radite.

Hraniti sebe i druge – pronaći unutrašnji mir i stabilnost – veoma je važno u vremenu haosa i nesigurnosti. Kreativni proces našem umu pruža mogućnost da se odmori od stresa i stvara prostor da se nahrani duša i komunicira sa samom suštinom našeg bića. Istinska meditacija čini da budemo prisutni, a biti prisutan dok pripremamo hranu i hranimo svoje telo veoma je ispunjavajuće. Učiniće srećnim i vas, i druge.

“Meditacija kuvanjem povezuje nas sa našim unutrašnjim bićem, odaje priznanje lepoti i dragocenosti života”

Meditacija kuvanjem povezuje nas sa našim unutrašnjim bićem, odaje priznanje lepoti i dragocenosti života. Ona je naša duboka veza sa prirodom, koja podržava i omogućava život. Ona je i potreba da stanemo, ponovo se kalibrišemo i usredsredimo pažnju na različite oblike hrane, radost i lakoću koje kuvanje može da stvori.

Pred vama je osam saveta za meditaciju dok jedete, kuvate ili zabavljate goste:

  1. Pronađite recept u skladu sa sezonom, vašom ličnošću i apetitom vaših gostiju.
  2. Pobrinite se da vam pri ruci bude sve što vam je potrebno za pripremu jela: namirnice, oprema, posuđe.
  3. Nekoliko puta duboko udahnite i počnite. Dok kuvate, taj proces neka bude jedina stvar o kojoj razmišljate.
  4. Završite jedan zadatak pre nego što pređete na sledeći.
  5. U svoju praksu meditacije kuvanjem uključite i pripremu, raščišćavanje, pa čak i ponavljanje mantre.
  6. U jednom trenutku usredsredite se na jednu stvar. Merite i marinirajte. Mešajte i dodajte začine. Uživajte u aromama. Pokušajte da pri tom zaboravite na probleme izvan vaše kuhinje.
  7. Neka sto bude postavljen podjednako pažljivo kao što ste pažljivo i pripremili jelo. Neka vas vode intuicija i mašta u izboru boja i aranžmana. (Cveće može posebno pozitivno uticati na naš duh.)
  8. Operite ruke. Upalite sveću. Izgovorite blagoslov. Sedite za sto i uživajte u svakom zalogaju hrane – u teksturama i ukusima – i u ljudima oko vas. Udahnite. Izahnite. Dopustite sebi da se osećate nahranjeno i zahvalno.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s