Wellness trendovi: Gluten-free je “out”, sugar detox je “in”?

Cokoladna torta Foto Zeljko Ubiparip
Deserti su samo za specijalne prilike: Slatkiši ne bi trebalo da budu deo svakodnevne ishrane. Foto: Željko Ubiparip

Kada želite da se hranite zdravo, uopšte nije tako lako “pohvatati” sve te nove informacije koje stižu neverovatnom brzinom. A opet, nije bez osnova informisati se o novim trendovima u ishrani, jer većina počiva na naučnim saznanjima te mogu biti važne za naše zdravlje. Drugo pitanje je, naravno, koje od trendova ćemo odabrati za sebe i usvojiti ih u svakodnevnoj ishrani.

Jedan od najsvežijih primera “smene trendova” jeste koliko je, donedavno izuzetno zastupljenoj bezglutenskoj ishrani, opala popularnost otkako su objavljena saznanja do kojih je došlo istraživanje univerziteta Harvard. Naime, ono je utvrdilo da bezglutenska ishrana, siromašna vlaknima iz žitarica, povećava rizik od dijabetesa tipa 2. Izgleda da smo ponovo ludi za hlebom, ali ne onim mekanim, belim, punim praznih kalorija, već kvalitetnijim vrstama izrađenim od čitavog zrna žitarica, ili od proklijalih zrna, poput, recimo, Tonusa.

S druge strane, o štetnosti šećera odavno se mnogo zna, ali je ipak tek mali broj ljudi pokušavao da se u potpunosti odrekne “slatkog otrova”. Do sada.

Jer, izgleda da je novi trend u ishrani, o kojem ćemo slušati sve više i više, upravo eliminacija šećera iz jelovnika, i to u potpunosti. Nutricionisti popularnost ovog trenda porede sa zastupljenošću programa ishrane bez glutena ili bez ugljenih hidrata, koji su “žarili i palili” tokom prethodnih nekoliko godina.

Otkako je krajem prošle godine Američki medicinski savez (JAMA) otkrio (a opsežan izveštaj o tome objavljen u Njujork tajmsu) da je konditorska industrija krajem 60-ih godina dvadesetog veka potplatila naučnike da krivicu za srčana oboljenja pripišu masnoćama, a ne šećeru – za šta su već tada postojali dokazi, isplivala je na površinu veza između šećera, zapaljenskih procesa u organizmu i rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Na društvenim mrežama sve se češće mogu videti heštegovi koji upućuju na ishranu bez šećera ili informacije o zamenama za šećer. Zato, nemojte se začuditi kada vam drugarica koja je donedavno bila na ishrani bez glutena, hrono-ishrani ili nekoj drugoj, popularnoj dijeti, kaže da je “sugar-free”.

Novi trend potvrđuje i Guglov servis Google trends – koji jasno pokazuje da je sve više ljudi iz svoje ishrane izbacuje šećere.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s