P&O: Kako zaustaviti škripanje zubima u snu?

peter-sjo-201640a.jpg
Foto: unsplash.com

“Škrgutanje ili škripanje zuba, tj. bruksizam, noćna je parafunkcionalna aktivnost koja predstavlja nesvesno ciklično i ritmičko stiskanje obe vilice, praćeno zvučnim efektom”, objašnjava ovu pojavu dr Nataša Timotijević, specijalista stomatološke protetike u Stomatološkoj ordinaciji Timo-dent, za emisiju Infoklinika. “Bruksizam se javlja i na dečjem uzrastu, mada je tada najčešće prolaznog karaktera, dok kod odraslih epizode bruksizma mogu trajati različito. Javljaju se tokom sna, u različitim prelazima, npr. iz dubljih u površne faze sna. Individualno je koliko dugo će one trajati, pa čak i koliko će se puta tokom noći javiti.”

Simptomi: Kako otkriti bruksizam

“Bruksizam kao noćna parafunkcija dešava se na podsvesnom nivou, pa pacijenti često ne znaju da stiskaju zube dok im stomatolog na to ne skrene pažnju”, kaže dr Timotijević. “Pacijenti se često žale na zamor, bol u mišićima za žvakanje, glavobolju, čak i bolove u vratnom i ramenom delu. Glavobolje mogu biti različitog intenziteta, pojačavaju se prilikom zagrižaja ili govora.” Stomatolozima je jasan signal bruksizma kada prilikom pregleda na zubima uoče tzv. abrazivne fasete. “To su glatke i sjajne površine na zubima gornje i donje vilice, najčešće na očnjacima i prednjim zubima. One zahvataju gleđ ili, u slučajevima kada bruksizam druže traje, i čvrsto zubno tkivo – dentin.”

Zašto uopšte dolazi do bruksizma

“Etiologija nastanka bruksizma nije u potpunosti razjašnjena”, objašnjava dr Timotijević. “Ipak, pretpostavlja se da je ova pojava povezana sa stresom, a kontroliše je centralni nervni sistem.”

Kako se ova pojava može lečiti

Bruksizam je opasan jer može izazvati ozbiljna oštećenja na zubima. “Zaštita od negativnih efekata bruksizma postoji, a prognoza je bolja ukoliko se pacijent stomatologu javi na vreme”, kaže dr Timotijević. “Postoje različite vrste štitnika – to su tzv. mekani silikonski štitnici, čija je osnovna uloga da amortizuju pritisak, odnosno, štetne sile koje se javljaju prilikom stiskanja zuba.” Ovi štitnici preporučuju se pacijentima koji imaju, recimo, glavobolje, ali nemaju fizička oštećenja na zubima, poput pomenutih abrazivih faseta. “Kod pacijenata koji imaju abrazivne fasete mekani štitnici nisu dovoljni, već se moraju indikovati stabilizacioni splintevi koji se izrađuju od tvrdog, providnog akrilata, dakle, mnogo su čvršći. Njihova uloga, osim da amortizuju pritisak, jeste i da rasterete strukture viličnog zgloba.”

 Kompletan intervju sa dr Natašom Timotijević, kao i druge teme najnovije emisije Infoklinika pogledajte u videu ispod.

Tekst je napisan za rubriku koju na portalu Lepota i zdravlje realizujemo u saradnji sa emisijom Infoklinikakoja se emituje nedeljom od 11 sati na kanalu Pink 3.

INFO PLUS: Šta statistika kaže o bruksizmu

Bruksizam se javlja kod čak 25-50% populacije sa podjednakom zastupljenošću kod oba pola. Najčešće se javlja u periodu od 19 do 45 godina starosti. Naučnici smatraju da svaka odrasla osoba u nekom periodu života ima epizode bruksizma, a imaju ga čak i deca. Prema jednom istraživanju, oko 38% ispitanih roditelja izjavilo je da njihovo dete škripi zubima. belgradedentalspa.com

Kada žvaćemo hranu, razvijamo silu od oko 175 p po cm2 površine zuba. Kada noću škripimo zubima nema hrane da ublaži ovaj pritisak tako da je jačina sile sada oko 300 p ili više. To je dovoljno da izazove trajno oštećenje zuba, uključujući i pucanje zubne gleđi, prelome zuba, povlačenje desni sa vratova zuba, oštećenje potpornog aparata zuba koje dovodi do gubitka zuba, oštećenje donjoviličnog zgloba… mojzubar.com

 

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s