Kada je najbolje vreme za buđenje (po ajurvedi)

annie-spratt-37787.jpg
Foto: unsplash.com

Ako vam je ujutro teško da ustanete, postoji mogućnost da je rešenje problema – verovali ili ne – da ustanete ranije!

Možda vam ovo u prvi mah deluje nelogično i čini vam se da vam je svaki minut dodatnog sna dragocen. Znate onaj slatki osećaj kada uključite opciju snooze na još nekoliko minuta?

Znate? E, pa, po ajurvedi, dodatni san nakon 6 h ujutro neće nam pomoći, štaviše, može samo odmoći. Objašnjenje sledi.

Ajurveda, najstariji, holistički sistem zaštite zdravlja, polazi od pretpostavke da postoji uska povezanost između našeg zdravlja i okruženja u kojem živimo. Filozofski rečeno, čovekov mikrokosmos odraz je “šire slike” – makrokosmosa. Ajurveda smatra da je čovekovo biće u harmoniji kada je u balansu sa pet elemenata prirode: etrom, vazduhom, vatrom, vodom i zemljom.

Manifestacije ovih prirodnih elemenata u čovekovom telu, ali i u čitavoj prirodi, pojavljuju se u vidu doša. Postoje tri osnovne doše: vata, pita i kafa. Vatu karakterišu etar i vazduh, pitu – vatra i voda, a kafu – voda i zemlja. Baš kao što je svaka osoba jedinstvena kombinacija ove tri doše, tako se i tokom dana smenjuju periodi kada dominira vata, pita ili kafa.

Vata je aktivna između 2 sata i 6 sati ujutro, a od 6 h počinje vreme kafe, koje traje do 10 h. E, sad, ovo je korisna informacija kada je buđenje u pitanju. Zašto? Element vate je vazduh (pomislite na kretanje vetra), koji ovoj doši donosi lakoću, pokretljivost, kreativnost, prozračnost. Vata je sva u pokretu.

S druge strane, elementi kafe su voda i zemlja. Kafa  je spora, teška, hladna, statična, gusta… Kafu je teško pokrenuti.

Dakle, da bismo maksimalno iskoristili vrstu energije koja je u tom periodu prisutna u našem telu, najlakše je probuditi se u vreme vate, dakle pre 6 sati, kada se energija sa lakoćom kreće i širi. Nakon šest do 10 sati nastupa vreme vate, kada energija usporava i postaje statična, pa je tada i buđenje teže.

Ne verujete? Probajte, ne možete ništa da izgubite. (I javite nam utiske!)

I, jedan savet plus: da bismo ustali pre 6 sati, na spavanje treba otići najkasnije u 11 h kako bismo tokom noći imali dovoljno vremena za kvalitetan odmor.

Zanima vas koja ste doša? Test na srpskom pronašli smo ovde, a na ovom linku dobićete brzo rešenje.

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s