Superbrzi ručak: 45 minuta i gotovo!

“Šta da spremim, na brzinu?”

Ovo je verovatno jedno od najčešćih svakodnevnih pitanja svih nas koji tokom radnih dana (a bogami i vikendom) ne znamo gde ćemo pre. U haosu smo (a ko danas nije?), ali ipak želimo domaći obrok. Po mogućnosti nutritivno što kvalitetniji.

Pasta “na milion načina” u takvim situacijama uvek je dobrodošla ideja, a recept koji predstavljamo u nastavku ima dve dobre strane:

  • Umesto “obične” testenine biće vam potrebna testenina od prosa. Ova dragocena žitarica nije toliko često na našim trpezama, pa je ovo odličan način da je dodamo u svoj dnevni meni. Zašto? Jer je bogata mineralima magnezijumom, fosforom i kompleksom vitamina B, kao i salicilnom kiselinom (koja se, inače, koristi u kozmetičkim proizvodima protiv akni i bubuljica, što znači da je ova žitarica “bogom dana” za lep i čist ten). Odličan tekst o prosu (njegovim dobrim, ali i lošim stranama, pronaći ćete ovde.)
  • Preliv je gotov “očas posla”, a dovoljne su vam tri namirnice: crni luk, šampinjoni i pavlaka. Šampinjoni, koji su proteinima jedna od najbogatijih vrsta gljiva, pobrinuće se da ovo jelo, iako je u suštini vegetarijansko, nije siromašno proteinima. Naravno, ako niste za vegetarijansku verziju, ništa lakše nego da dodate malo slaninice na početku dinstanja, ili sitno iseckane pršute na kraju, kada je sos već skoro gotov. Sastojak ovog jela zahvaljujući kojem je tako brzo gotovo i tako ukusno je pavlaka. Koristili smo pavlaku za kuvanje, koja ne spada u grupu namirnica koje bi trebalo svakodnevno koristiti (pre svega zbog veštačkih sastojaka ovog proizvoda), ali sledeći put ćemo probati sa tzv. slatkom pavlakom, koja je zapravo neutralnog ukusa, mnogo je prirodniji proizvod, a ukus jela će sigurno biti gotovo identičan.

I, da ne dužimo, evo recepta:

 

Pasta sa prelivom od šampinjona,

u stilu bez p’o muke

20170419_075607 ab.jpg

Potrebno (za 4 osobe):

  • 400 g testenine od prosa
  • 200 g šampinjona
  • 500 ml neutralne (slatke) pavlake (ili pavlake za kuvanje)
  • 1 veći ili dva manja crna luka
  • Biber
  • So
  • Maslinovo ulje
  • Vlašac
  • Opciono: salsa od tartufa, malo slanine ili malo pršute (ako ne želite vegetarijansku varijantu)

Priprema:

  1. Skuvati testeninu po uputstvu sa kesice.
  2. Crni luk iseckan na sitne kockice izdinstati na malo maslinovog ulja. (Možete propržiti i malo slanine iseckane na kockice.)
  3. Dodati šampinjone iseckane na sitne kockice pa sve zajedno dinstati nekoliko minuta. Posoliti i pobiberiti.
  4. Preliti neutralnom pavlakom pa ostaviti da se krčka na tihoj vatri oko 5 minuta, kako bi se sjedinili ukusi. Pred kraj kuvanja, ako želite, možete dodatni sitno iseckanu pršutu. (Napomena: Ovo samo ako niste stavljali slaninu – nemojte kombinovati jedno i drugo.)
  5. Pred kraj kuvanja dodati salsu od tartufa, a kada već isključite vatru, u preliv dodajte iseckani vlašac.
  6. Prelijte preko testenine i uživajte!

I dalje ste u potrazi za brzim receptima? Bacite pogled na ovaj pikantni potaž od brokolija.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s