Brzi (i kremasti!) potaž od brokolija + 7 zanimljivih činjenica o ovom povrću

IMG_20170321_091735_796

@jasminaubiparip

Dajemo vam sedam dobrih razloga, kao i recept koji “miluje nepce” 😉  Dakle, nema izgovora! Čak i ako niste njegov fan, nakon ovoga ćete zavoleti brokoli!

Kada smo počeli da jedemo brokoli?

Kada sam bila mala, ovo povrće je bilo egzotika.  Sećam se da ga je mama nabavljala od žene koja je donosila povrće iz okoline Dubrovnika. U našoj porodici smatran je posebnim specijalitetom. Mama ga je pripremala na isti način kao “šparoge” – kratko obaren brokoli (na pari ili u malo slane vode), na njemu poslagana tvrdo kuvana jaja isečena na kolutove. I sve zajedno obilno preliveno maslinovim uljem.

Doduše, u to vreme sam više volela jaja nego brokoli, ali s godinama se moj ukus promenio. U slučaju jaja i brokolija – za čitavih 180 stepeni :

Krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih brokoli je postao opšteprisutan na svim pijacama i marketima, i sasvim uobičajen na trpezama. Čak bih rekla da ga danas češće kupujemo i koristimo od kupusnjače “tradicionalne” za ovo područje – karfiola.

Evo nekoliko  činjenjica koje će vas, sasvim sigurno, navesti da (još više) zavolite ovu zelenu supernamirnicu.

1. U pitanju je mediteranska biljka omiljena na trpezama još u antičkom Rimu. Prva pominjanja datiraju iz 6. veka pr. n. e.

2. Brokoli pripada porodici kupusnjača. Ime je dobio od italijanske reči broccolo, koja označava cvet na vrhu kupusa.

3. Ne jede vam se voće, a pojeli biste nešto bogato vitaminom C? Pretpostavljate šta je naš predlog? Brokoli sadrži visok procenat vitamina C, odnosno, jedna šolja iseckanog brokolija sadrži istu količinu vitamina C kao narandža. Drugim rečima, obezbediće vaše dnevne potrebe za ovim vitaminom.

4. Bogat je i vitaminom A, koji se uspešno bori protiv ćelija kancera, deluje pozitivno na vid (čuva oči od glaukoma i drugih degenerativnih bolesti). Ovaj vitamin utiče na čist ten, ima snagu da “razbije” kamen u urinarnom traktu i čuva zdrave kosti i zube.

5. Bogat je vlaknima – ne samo rastvorivim, već i onim nerastvorivim. S obzirom na to da su našem organizumu potrebna oba tipa vlakana, sada znate šta možete pojesti ako želite namirnicu koja će vam obezbediti “dva u jedan”.

6. Sadrži flavonoid kempferol koji ima antiinflamatorno dejstvo, pomaže u borbi protiv kancera i srčanih oboljenja i deluje kao prevencija dijabetesa tip II.

7. Brokoli je odigrao ključnu ulogu u filmovima o Džemsu Bondu – na neki način. Naime, producent Albert R. Broccoli, Amerikanac italijanskog porekla, zaslužan je za ekranizaciju Flemingovih špijunskih romana o tajnom agentu 007.

 

 Brzi kremasti potaž od brokolija

Potrebno  (za 4 osobe):

  • 200-300 g brokolija
  • 1 krompir
  • svež đumbir (po ukusu)
  • malo organskog kravljeg ili biljnog mleka
  • so
  • biber
  • kurkuma
  • muskatni orašćić
  • semenke suncokreta ili bundeve

Priprema:

  1. Izlomiti i iseckati brokoli što sitnije (sve delove, uključujući stabljiku i listove). Staviti u šerpu, preliti vodom da prekrije povrće pa uključiti da se krčka.
  2. Oljuštiti i izrendati krupno jedan krompir pa dodati. Izrendati sitno malo đumbira (nijansirajte ukus: ako volite ljuće, dodajte više đumbira) pa dodati i to. Ostaviti da se krčka 15-20 minuta.
  3. Posoliti, dooobro pobiberiti. Ubaciti pola kašičice kurkume pa izblendati štapnim mikserom.
  4. Doliti organsko kravlje ili biljno mleko po izboru dok ne dobijete željenu gustinu. Začiniti muskatnim oraščićem pa sve promešati.
  5. Servirati sa bundevinim ili suncokretovim semenkama.

 

Pročitajte i… Eat Your Greens: Pikantna prolećna vichysoisse supa

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s