Ovo je najefikasniji začin u borbi protiv zapaljenskih procesa

Internet nam je doneo mnoštvo informacija o zdravlju i wellnessu, ali mi uvek želimo i potvrdu stručnjaka. Kada je u pitanju antiinflamatorno dejstvo (ono koje umiruje hronične upale u organizmu), lekari se slažu u jednom: kurkuma može biti deo rešenja.

Clipboard02 (1) a
Photo: @emilie_murmure

“Kurkuma je najpotentnija antiinflamatorna biljka na planeti”, tvrdi za portal Mindbodygreen dr Sara Gotfrid, ginekološkinja i autorka knjige The Hormone Cure. “Dodajem koren kurkume u supu od kostiju, u veganske supe, kao i u moje medicinske šejkove. Trudim se da u svaki svoj obrok dodam kašičiću organskog praha kurkume.”

S njenim rečima slaže se još jedan lekar – Taz Batia, autor knjige What Doctors Eat: “Moj omiljeno antiinflamatorno piće je zlatno mleko: kurkuma, med i malo biljnog mleka sve je što mi je potrebno da me ugreje i ojača mi imunitet”, izjavila je za jedan wellness sajt.

Ovaj drevni začin u azijskim kuhinjama koristi se vekovima, najčešće u karijima ili kao čaj. Protivzapaljenska “magija” krije se u aktivnom sastojku kurkuminu, antioksidantu koji ublažava artritis, povrede ligamenata, kao i digestivna oboljenja poput sindroma iritabilnog creva.

Da li koristite kurkumu i na koji način? Podelite s nama omiljene recepte!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s