Eat Your Greens: Pikantna prolećna vichysoisse supa

IMG_20170318_093818_577 a

Postoje jela nakon kojih osećate da ste puni energije, a stomak kao da zadovoljno “prede”. Ova supa bogata vlaknima jedno je od njih.

Jedan od najvećih food trendova koji se u poslednje vreme izdvojio iz mnoštva jeste hrana koja pozitivno utiče na probavu. Iza ovog trenda stoje dve premise. Jedna je da samo ono što može dobro da se svari – organizam može u potpunosti da iskoristi. Druga je da se, kada je varenje optimalno, nusproizvodi metabolizma ne zadržavaju u organizmu, tj. da dolazi do prirodne detoksikacije.

Mada, nije potrebno da znate ništa od gore navedenog da biste osetili da se posle ove supe od prolećnih zeleniša osećate sjajno.

Baza recepta je francuska kremasta supa vichysoisse (izg. višisuaz), koja se tradicionalno priprema od praziluka, crnog luka, krompira, neutralne pavlake i pilećeg bujona. Verzija za koju sledi recept vegetarijanska je i vrlo pikantna.

IMG_20170318_105533_659

@jasminaubiparip

PIKANTNA PROLEĆNA VICHYSOISSE SUPA

Potrebno:

  • 1 praziluk
  • veza sremuša
  • veza zelja
  •  dve stabljike celera
  • dva veća krompira
  • malo organskog mleka
  • so
  • biber
  • narendani koren svežeg đumbira (količina – po ukusu)
  • malo narednanog muskatnog orašćića (količina – po ukusu
  • voda za nalivanje

Priprema:

  1. Dobro operite sve povrće. Pripazite prilikom pranja praziluka da operete zemlju koja se nakupi u sredini biljke.
  2. Oljuštite krompir i krupno ga narendajte. Isto uradite i sa korenom đumbira – samo ga narendajte sitnije. Biće vam dovoljno otprilike 1 cm korena đumbira.
  3. Na malo maslinovog ulja izdinstajte praziluk isečen na “prstenove”, pa dodajte i iseckane stabljike celera. Dinstajte nekoliko minuta pa u lonac ubacite i listove zelja, takođe isečene na trake širine otprilike 1 cm. Dodajte i sremuš, isečen, dobro promešajte i pustite da se dinsta još minut-dva, pa nalijte vodom da prekrije povrće.
  4.  Ubacite narendani krompir i đumbir, pa sve kuvajte na srednje jakoj vatri 15-20 minuta (dok krompir ne postane poptuno mekan a tečnost počne da se zgušnjava. Pripazite da vam tokom dinstanja voda ne ispari – po potrebi povremeno dolivajte vodu.
  5. Kada je krompir kuvan, posolite i pobiberite, pa isključite vatru (ringlu). Sve ispasirajte štapnim mikserom (ili deo po deo u blenderu – u tom slučaju preporučujemo da sačekate malo da se tečnost ohladi).
  6. Dolijte onoliko mleka koliko je potrebno da dobijete srednje gustu supu. Ostavite minut-dva da supa još malo prokuva. Na kraju, narendajte muskatni orašćić.
  7. Supu pospite pečenim semenkama suncokreta i za potpuni prolećni ugođaj ukrasite iseckanim rotkvicama.
  8. Uživajte!

20170318_102739

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s